Διαμαρτυρία για τις χαμένες ψυχές της ασφάλτου

Petite Perle 300×250

Το τροχαίο με εγκατάλειψη πρέπει να διώκεται ως έγκλημα και όχι ως πλημμέλημα φωνάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος "SOS Tροχαία Εγκλήματα"

 Οργή και αγανάκτηση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο "SOS Τροχαία Εγκλήματα" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο ύψος του Creta Beach στην Αμμουδάρα.

Μέλη οικογενειών θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων ζητάνε την άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που θεσπίζει την ατιμωρησία για τους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματα τους. 

Πέντε χρόνια τώρα ο Πανελλήνιος Σύλλογος "SOS Tροχαία Εγκλήματα" έχει βάλει ως στόχο την κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που αμνηστεύει ουσιαστικά το έγκλημα της εγκατάλειψης θύματος τροχαίου. Υποσχέσεις πολλές. Αποτέλεσμα κανένα. Θύματα αμέτρητα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έγινε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο "SOS Τροχαία Εγκλήματα" με αφορμή τον πρόσφατο χαμό του 43χρονου πεζού κωφάλαλου μικροπωλητή από οδηγό Ι.Χ. που στη συνέχεια τον εγκατέλειψε.

Το τελευταίο περιστατικό στην Αμμουδάρα αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην τεράστια αλυσίδα τροχαίων με εγκατάλειψη που αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά.

Μέλη του Συλλόγου πραγματοποιήσαν ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Κύριος στόχος του Συλλόγου είναι η αλλαγή του άρθρου 43 του ΚΟΚ προκειμένου η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου να μη θεωρείται πλέον πλημμέλημα.

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης, μέλος του Πανελλήνιου Σύλλογου "SOS Τροχαία Εγκλήματα" τόνισε ότι «η κοινωνία πρέπει  να σταματήσει αυτή την παραβατικότητα. Πιο απαξιωτικό στην ανθρώπινη από ζωή το να εγκαταλείψεις άνθρωπο χτυπημένο ή πεθαμένο στην άσφαλτο δεν υπάρχει».

Με την Κρήτη να μετρά ήδη τα πρώτα 8 θύματα της ασφάλτου οι συγγενείς των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν για την ανήθικη και δολοφονική πρακτική που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την εγκατάλειψη των θυμάτων.

«Ας αποτελέσουμε την φωνή του! Ας αποτελέσουμε την φωνή όλων αυτών που χάθηκαν στους δρόμους! Σαν πολίτες που ζουν σ αυτό τον τόπο όπου καθημερνά ανθρώπινες ζωές χάνονται στο δρόμο, όπου πολιτεία και κοινωνία θεωρούν την γενοκτονία στο οδικό δίκτυο φυσικό φαινόμενο, να φωνάξουμε:

  • Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!
  • Τα τροχαία εγκλήματα δεν είναι πλημμελήματα!
  • Να καταργηθεί το άρθρο 43 του ΚΟΚ!
  • Όχι προστασία στους τραμπούκους του οδικού δικτύου»!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Κυκλοφοριακής Αγωγής του Νομού Ηρακλείου Αλέξανδρος Μεϊμαράκης δήλωσε «Δυστυχώς, δεν υπάρχει πιο άδικος θάνατος από αυτόν από τροχαίο δυστύχημα. Εμείς ως εκπαιδευτές θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των οδηγών. Τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα δεν κάνουν εξαιρέσεις και μπορεί να συμβούν στον καθένα μας».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο τροχαίο με τον 43χρονο πλανόδιο πωλητή που έχασε πριν λίγες μέρες τη ζωή του ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο της Αμμουδάρας, λέγοντας για ακόμη μία φορά «Προσοχή στις διαβάσεις πεζών. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι και ο πεζός έχει ευθύνη γιατί και αυτός πρέπει να βλέπει, αλλά σαφώς όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο οδηγός. Οι υποδομές, οι δρόμοι, ο φωτισμός, το ασφαλτικό  μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση αλλά το Α και το Ω σε όλα αυτά το έχει ο ανθρώπινος παράγοντας, που είναι ο οδηγός».

Διάβαση πεζών… η προτεραιότητα σταματάει στον Κ.Ο.Κ.

Μπορεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να αναφέρει ότι πεζός που βρίσκεται πάνω στη διάβαση έχει προτεραιότητα, όμως αυτό παύει να ισχύει στο οδικό δίκτυο.

«Οι διαβάσεις πεζών είναι για να διευκολύνουν τους πεζούς για να περνούν με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν. Το αυτοκίνητο είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος το αυτοκίνητο. Δυστυχώς όμως, και οι διαβάσεις δεν είναι τόσο εμφανείς, όσο θα έπρεπε, αλλά και εμείς (σ.σ. οδηγοί) δεν γνωρίζουμε καλά τις υποχρεώσεις μας. Δεν αφήνουμε τους πεζούς να περνάνε», ανέφερε ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και μέλος του "SOS Τροχαία Εγκλήματα" Λευτέρης Μιχελάκης.

Ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και μέλος του "SOS Τροχαία Εγκλήματα" κ. Λευτέρης Μιχελάκης.

Ο κ. Μανώλης Σταυρουλάκης, μέλος του Πανελλήνιου Σύλλογου "SOS Τροχαία Εγκλήματα".

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Κυκλοφοριακής Αγωγής του Νομού Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Μεϊμαράκης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ