Αναβάθμιση του ρόλου του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και 150 στρέμματα στη Δαμάστα ορίζει η ΜΠΕ για το μεγάλο καλώδιο

Petite Perle 300×250

Το τελευταίο του χαρτί θα παίξει ο Δήμος Μαλεβιζίου για το θέμα της ενέργειας στο Περιφερειακό συμβούλιο

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, έγγραφα και διαμαρτυρίες  προς τον ΑΔΜΗΕ, δεν έχει αλλάξει τίποτα για το  Δήμο Μαλεβιζίου που θα παίξει το τελευταίο του χαρτί στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Το σώμα θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του μεγάλου καλωδίου, της ηλεκτρικής  διασύνδεσης δηλαδή της Κορακιάς με την Αττική.
Το σχέδιο το οποίο είναι σε διαβούλευση από την  «Αριάδνη» είναι αυτό που είχε καταθέσει το 2017 και ο ΑΔΜΗΕ και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για τα όσα όριζε και αφορούσαν στο Μαλεβίζι.

Τίποτα από αυτά δεν άλλαξε. Στις 650 σελίδες της ΜΠΕ που καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά οι φορείς του Μαλεβιζίου, είναι ξεκάθαρο ότι θα αναβαθμιστεί ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, ενώ όσον αφορά στη Δαμάστα, όπως ήδη έχει αποκαλύψει η Φωνή του Μαλεβιζίου και στο παρελθόν, έχουν βρεθεί 150 στρέμματα στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού μετατροπής τα οποία είναι αναδασωτέα και δασικά.

Αναφέρεται μάλιστα ότι θα τοποθετηθούν και 14 πυλώνες στη διαδρομή Δαμάστα Κορακιά

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου ενημερώθηκαν εγγράφως από την ΠεριφέρειαΚρήτης για το που μπορούν να  ενημερωθούν για τη μελέτη.

Πιθανότατα το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει νωρίτερα και  η Επιτροπή Λινοπεραμάτων.   

Τα καίρια σημεία της ΜΠΕ

 Η ΜΠΕ αναλύει το ρόλο των Λινοπεραμάτων ενώ ενδεικτικά για τη Δαμάστα αναφέρεται:

  • «Στην κατασκευή και λειτουργία αφενός ΣΜ στη Δαμάστα AC/DCσυνολικής ισχύος 1000 MW και αφετέρου υποσταθμού ζεύξης (Υ/Σ Ζεύξης) ΕΡ 150 kVεντός του γηπέδου του ΣΜ για τη σύνδεση του ΣΜ με το υφιστάμενο ΣύστημαΜεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΜΗΕ) 150 kV της νήσου Κρήτης, εντός γηπέδουέκτασης 150 στρεμμάτων περίπου. Ο Υ/Σ Ζεύξης είναι κλειστού τύπου, τεχνολογίαςGIS, περιλαμβάνει διπλό ζυγό 150 kV με διασυνδετικό διακόπτη, έξι (6) πύλεςΓ.Μ. 150 kV για τη σύνδεση ισάριθμων κυκλωμάτων που αναχωρούν προς το ΣΜΗΕ της Κρήτης και τις εγκαταστάσεις σύνδεσης του παρακείμενου ΣΜ (2 πύλες Μ/Σ 150 kV)».
  • «Το υποέργο στην Κρήτη συνεπάγεται: (i) Την εγκατάσταση τριάντα τεσσάρων (34) νέων πυλώνων εκ των οποίων δεκατέσσερις (14) νέοι πυλώνεςαφορούν την ΓΜ ±500 KV ΤΣΜ Κορακιάς – ΣΜ Δαμάστας είκοσι (20) πυλώνες τη ΓΜ 150kV, ήτοι δώδεκα (12) πυλώνες στο τμήμα Λινoπεράματα- Χανιά και οκτώ (8) πυλώνεςστο τμήμα Λινoπεράματα- Χανιά ΙΙ. (ii) Την αντικατάσταση σαράντα τριών(43) πυλώνων από καινούργιους για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ΓΜ 150 kV (20πυλώνες στο τμήμα Λινoπεράματα- Χανιά και 23 στο τμήμα Λινoπεράματα- Χανιά ΙΙ).(iii) Την οριστική αποξήλωση συνολικώς δεκατριών (13) πυλώνων ΓΜ 150 kV,εκ των οποίων αποξηλώνονται οκτώ (8) πυλώνες στο τμήμα Λινoπεράματα- Χανιά καιπέντε (5) πυλώνες στο τμήμα Λινoπεράματα- Χανιά ΙΙ»
  • «Για τις κατασκευές (ΤΣΜ Κορακιάς, ΣΜ Δαμάστας) στην Κρήτη,έχουν εκδοθεί οι ακόλουθες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, σε σχέση με το δασικότους χαρακτήρα:

Αναρτημένοι δασικοί χάρτες στην περιοχή μελέτης της Κρήτης δενυπάρχουν. Στον Χάρτη Χρήσεων και Κάλυψης Γης Κρήτης (ΑΡ. ΣΧ. 3-2, Φύλλα 4)παρουσιάζονται οι δασικές εκτάσεις και τα δάση.

Σύμφωνα με την υπ' αρ. Α.Π. 4396/14/6/2017 τελεσίδικη πράξης χαρακτηρισμού της αρμόδιας Δ/νσης Δασών Ηρακλείου (βλ. Παράρτημα ΙΙ), το γήπεδο του ΤΣΜ Κορακιάς, στο μεγαλύτερο τμήμα του όπου προβλέπεται η εγκατάσταση τηςπλατείας του τερματικού πύργου χαρακτηρίζεται ως μη δασικό (τμήμα Ε1 =16.502,76 m2), ενώ μικρό τμήμα του γηπέδου όπου προβλέπονται μικρής κλίμακαςεπεμβάσεις για την εγκατάσταση της υπόγειας ΓΜ 320 kV μήκους 200 m, ως δασικό(τμήμα Ε2 = 9.484,25 m2). Στη ζώνη αυτή θα γίνει επίχωση της τάφρου έως τηφυσική στάθμη του εδάφους και αποκατάσταση της επιφάνειας με φυτεύσεις τοπικώνειδών σε συνεννόηση με την αρμόδια Δ/νση Δασών.

Σύμφωνα με το υπ. αρ. 4394/10-9-2018 έγγραφο της Δ/νσης ΔασώνΗρακλείου, το τμήμα του γηπέδου του Σ.Μ Δαμάστας, έκτασης 133,5 στρ. (από 149,7στρ) έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέο (ΦΕΚ 346/Δ/1986) ενώ τμήματα της έκτασης τουγηπέδου (10,7 στρ και 5,5 στρ) έχουν χαρακτηρισθεί ως δάσος».

Διαβάστε εδώ τη ΜΠΕ (αρχείο pdf)

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ