Νέα μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς

Petite Perle 300×250

Νέα μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Workshop που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο EGEUNIVERSITY στη Σμύρνη της Τουρκίας. 

Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου είναι άκρως ικανοποιητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τη μέθοδο  TOETVA(Trans Oral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach) και όπως αναφέρθηκε στο  σεμινάριο στο οποίο ακολούθησε για την εκπαίδευση των πρώτων χειρουργών που θα επανδρώσουν ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την Τουρκία, η διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοδεκτομή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ουλή στον λαιμό και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος (δέρμα) σε σχέση με άλλες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αλλά και το κόστος συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό και σ' αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40 χρόνων. Παρόλα αυτά, στους περισσοτέρους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά  δεδομένα, αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς διαγνωστεί και χειρουργηθεί  έγκαιρα είναι ιάσιμος σε ποσοστό, που ξεπερνά το 95%.

Η νέα μέθοδος στην πράξη
Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κ. Μηνάς Αρτόπουλος, που παρακολούθησε το σεμινάριο, εξηγεί ότι με τη νέα μέθοδο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περίπου 1000 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και οι περισσότερες έχουν γίνει στη Ταϊλάνδη, στη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν γυναίκες (90%) κι αυτό γιατί είναι ανατομικά πιο εύκολη η επέμβαση αλλά και η ζήτηση για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Για τη νέα μέθοδο πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:

Η διάμετρος του  θυρεοειδή  πρέπει να είναι μέχρι 10 εκ., ο μεγαλύτερος όζος να είναι μέχρι 6 εκ. να είναι καλοήθης όγκος ή πλυοζώδης βρογχοκήλη και οι κακοήθεις όζοι βάση κλινικής υποψίας από το υπερηχογράφημα να είναι μέχρι και 2 εκ.

Επιπλέον, η μέθοδος αντενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν:
•    Έχουμε προηγούμενες επεμβάσεις στον τράχηλο,
•    Έχει γίνει ακτινοβολία στο ανώτερο μεσοθωράκιο,
•    Υπάρχει παρουσία μεταστατικών λεμφαδένων,
•    Έχει γίνει εξωθυρεοειδική επέκταση στην τραχεία ή τον οισοφάγο
•    Έχουμε καταδυόμενη βρογχοκήλη
•    Υπάρχουν αποστήματα στην στοματική κοιλότητα

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Αρτόπουλος, η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί 120-300 λεπτά, ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού, η νοσηλεία είναι μία ημέρα και η πλήρης αποκατάσταση 5 ημέρες.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ