«O Δήμος δεν είναι τσιφλίκι»

Petite Perle 300×250

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη

Διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο αποφασισμένος να βάλει το «μαχαίρι στο κόκκαλο», όπως δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, στην πρώτη εκ βαθέων συνέντευξη που παραχωρεί στη "Φωνή του Μαλεβίζου", μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Ο ίδιος ξεδιπλώνει το σχέδιο του, αναφέροντας ότι ένας από τους κύριους λόγους που αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές και να ηγηθεί δημοτικής παράταξης είναι ότι πιστεύει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι αλλά όργανο στην υπηρεσία όλων των δημοτών. Όπως ανέφερε επιζητεί να συνθέσει όλες τις υγιείς, δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να κάνει πράξη τη διαφάνεια και τη συμμετοχή.

  • Πριν ξεκινήσουμε την πολιτική συνέντευξη θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πως είναι αλήθεια η καθημερινότητα σας με δεδομένο το φόρτο, όχι μόνο των προεκλογικών υποχρεώσεων, αλλά και της ευθύνης σας ως Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο;

«Σίγουρα είναι δύσκολο, είναι μια καθημερινή "μάχη" με το χρόνο. Είναι, όμως, επιλογή μου να κινούμαι σε τέτοιους ρυθμούς και έχω μάθει να στηρίζω με πάθος και επιμονή κάθε μικρή ή μεγάλη απόφασή μου.Είναι θέμα σωστής οργάνωσης και προτεραιοτήτων. Για να λέμε όμως και όλη την αλήθεια, αν δεν ήταν δίπλα μου σε όλη αυτήν την προσπάθεια η σύζυγός μου, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Γι' αυτό την ευχαριστώ για τη στήριξη και την κατανόηση. Της είμαι ευγνώμων όχι μόνο για όσα καθημερινά μοιραζόμαστε, αλλά κυρίως για όσα δημιουργούμε μαζί».

  • Είστε μόλις 37 ετών, πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

«Είμαι κυρίως ενεργός πολίτης. Σε κάθε φάση της ζωής μου, από μαθητής έως σήμερα, έβρισκα έναν τρόπο για να εκφράσω τις απόψεις μου, να διεκδικώ και να αγωνίζομαι για όσα πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας. Αν ζητάτε ένα σημείο αφετηρίας αυτής της διαδρομής θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη τη φοιτητική εφημερίδα "Μαζί". Εκεί μπήκε το μικρόβιο, στο Ρέθυμνο. Από εκεί έγινε και η μετάβαση στην πολιτική δράση. Αν γύριζα πίσω το χρόνο, δε θα άλλαζα τίποτα. Αυτό που είμαι σήμερα το οφείλω,ως ένα βαθμό και σε εκείνα τα χρόνια, σε εκείνες τις παρέες. Έμαθα να εκφράζω δυνατά την άποψη μου, μακριά από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, να διεκδικώ με πείσμα και κυρίως να σκέφτομαι δημιουργικά. Να μην ακολουθώ το ρεύμα».

  • Συνεχίσατε όμως τις σπουδές σας. Έχετε δύο ακόμη τίτλους σπουδών, σε μεταπτυχιακό επίπεδο αυτή τη φορά, αλλά σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα: τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από τη μια και την Εκπαίδευση με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνίας από την άλλη.

«Μπορεί να φαίνονται διαφορετικά, επί της ουσίας όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τον άνθρωπο και τη συνεχή του εξέλιξη. Αυτή ήταν πάντα η αφετηρία μου, ο άνθρωπος και το πώς μπορείς να εξελίξεις τις δυνατότητες του. Πρόκειται όχι μόνο για επιλογή ερευνητικού πεδίου, αλλά για στάση ζωής. Πιστεύω στην αξία που έχει ο κάθε άνθρωπος και στη συνολική προστιθέμενη αξία που δημιουργεί στον τόπο του. Αυτήν την αξία πρέπει να αναδείξουμε τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνία».

«Δε φοβάμαι
να πάρω σκληρές αποφάσεις»

  • Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι θα τα καταφέρετε;

«Πρώτον, δε φοβάμαι να πάρω σκληρές αποφάσεις και δε με ανησυχεί το πολιτικό κόστος, γιατί δεν έχω εξαρτήσεις από κανέναν. Γι' αυτό και μπορώ να βάλω το μαχαίρι στο κόκκαλο. Μόνος μου γνώμονας είναι να δω επιτέλους το Μαλεβίζι πρωταγωνιστή.
Δεύτερον, πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάμεσά μας. Αρκεί εμείς οι ίδιοι ΜΑΖΙ να θέλουμε να αλλάξουμε και να αφήσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω. Και η κοινωνία του Μαλεβιζίου ζητά να αλλάξει σελίδα και να δει αυτόν τον τόπο να κάνει επιτέλους τη διαφορά.
Τρίτον, η πείρα μου στη διοίκηση μου έμαθε να σέβομαι τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, χτίζοντας δυνατές ομάδες. Να είμαι αποτελεσματικός και αποδοτικός, ακόμη και με περιορισμένα μέσα, βρίσκοντας αξία εκεί που οι άλλοι δεν την βλέπουν. Δεν πιστεύω στα αδιέξοδα. Πιστεύω στους ικανούς ανθρώπους που μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους και να επενδύσουν στο μέλλον».

  • Κι ως Δήμαρχος Μαλεβιζίου ποιες θα είναι οι προκλήσεις σας;

«Πολύ συνοπτικά: ρήξη πελατειακών σχέσεων, ηθική και διαφάνεια παντού, συμμετοχικές ανοιχτές διαδικασίες, ευέλικτες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη, ψηφιακός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, ανάπτυξη με ολιστικό στρατηγικό σχέδιο, καθημερινότητα ως ποιότητα ζωής για όλους, ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να έχει συνολικά η περιοχή μας σε όλους τους τομείς.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να δούμε το Μαλεβίζι ως ένα τόπο που μπορεί κανείς όχι μόνο να ζει, αλλά και να επισκεφθεί. Αλλά κι έναν τόπο όπου μπορεί να δημιουργεί, να επενδύει, να παράγει. Που στηρίζει τη νέα γενιά και δίνει προϋποθέσεις, ώστε τα λαμπρά μυαλά να μην ξενιτεύονται. Έναν τόπο δυνατό, ζωντανό και δημιουργικό. Κυρίως ως έναν τόπο που θα μπορεί να εμπνέει στα παιδιά του συνθήκες, που θα τα βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τα θέλω τους, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους».

  • Πώς θα γίνει αυτό;

«Μόνο με στρατηγικό σχεδιασμό. Με παρεμβάσεις δηλαδή που διέπονται από μια ολιστική προσέγγιση. Αν κάτι μας έφτασε μέχρι εδώ είναι τα μπαλώματα. Το να γίνονται δηλαδή ευκαιριακές παρεμβάσεις, που δεν αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την επόμενη μέρα.

Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη λογική των έργων που γίνονται με τεφτέρια, κυριολεκτικά στο πόδι, απλά και μόνο για την φωτογραφία. Και βέβαια με καθαρές κουβέντες. Με διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες που βασίζονται στη συμμετοχή, στο Μαζί. Με τον κάθε δημότη του Μαλεβιζίου, δηλαδή, να έχει βήμα κι ενεργό συμμετοχή στο διάλογο. Να γνωρίζει ότι η φωνή του κι η αγωνία του μπορεί να ακουστεί και να μετουσιωθεί σε δράσεις προς το συμφέρον όλων. Να μπει ένα τέρμα στις αναχρονιστικές νοοτροπίες των "κλειστών επιτελείων" , που αποφασίζουν για εμάς, αλλά στην ουσία χωρίς εμάς».

  • Αναφερθήκατε πριν στη στήριξη της νέας γενιάς. Τι ακριβώς εννοείτε;

«Το στοίχημα των ημερών μας είναι να απελευθερώσουμε τα νέα, ταλαντούχα, δημιουργικά μυαλά αυτού του τόπου από αγκυλώσεις, που τους στερούν τη δυνατότητα να παράγουν κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό πλούτο.
Να στοχεύσουμε, δηλαδή, στη διασφάλιση συνθηκών, που θα στηρίζουν τις επιλογές των νέων ανθρώπων, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε ως κοινωνία.

Να εμπιστευθούμε τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να στηριχθούν και να κάνουν πράξη τις φιλοδοξίες τους.Και βέβαια, να αναζητήσουμε τη συμμετοχή τους, αλλά και την επιστημονική συμβολή τους στις αποφάσεις. Να δείξουμε τι σημαίνει διακυβέρνηση πραγματικά δημοκρατική, αλλά και τι ολιστική προσέγγιση.

Γιατί, τις σημαντικές αλλαγές μπορούμε να τις φέρουμε μονάχα μέσα από μια κοινωνία φιλική σε καινοτόμες δράσεις και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλά από τα λαμπρά μυαλά του τόπου μας διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αυτούς τους ανθρώπους το Μαλεβίζι τους χρειάζεται δίπλα του».

Πολιτική, κόμματα
αυτοδιοίκηση

  • Θα σας ταίριαζε ο τίτλος "πολιτικός καριέρας";

«Δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός καριέρας, ούτε εξαρτώμαι από κομματικές γραμμές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό με την παραδοσιακή έννοια. Η ιδεολογική μου τοποθέτηση είναι γνωστή. Ωστόσο, ούτε εξαρτήσεις έχω, ούτε προέρχομαι από κάποιο πολιτικό τζάκι.

Είμαι άνθρωπος της δράσης και της δημιουργίας, άνθρωπος που έχει πάθος να παλέψει για τη διαφορά που έχουμε ανάγκη. Γι' αυτό κι είμαι περήφανος για όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα. Γιατί τα πέτυχα βήμα-βήμα με πολλή δουλειά, εντιμότητα και αφοσίωση. Τόσο στην επαγγελματική μου, όσο και στην κοινωνική μου διαδρομή. Δε μου χαρίστηκε τίποτα».

  • Μιλώντας για εξαρτήσεις, στην αυτοδιοίκηση χωρούν κομματικοί χρωματισμοί;

«Οι κομματικές ταυτότητες δεν έχουν σημασία στην τοπική διακυβέρνηση που πρεσβεύει η αυτοδιοίκηση. Δε χωρούν ούτε κομματικοί χρωματισμοί, ούτε βέβαια και κομματικοί διαχωρισμοί. Υπάρχουν μόνο αυτοί που αντιλαμβάνονται το εμείς κι αυτοί που πιστεύουν στο εγώ. Υπάρχουν αυτοί που αγωνιούν για τις μικρές παρέες τους κι αυτοί που αγωνίζονται για το σύνολο. Αυτό που έχει σημασία στην αυτοδιοίκηση είναι ο ίδιος ο τόπος, οι άνθρωποί του και το μέλλον τους».

  • Γιατί αποφασίσατε να θέσετε τον εαυτό σας στην κρίση των δημοτών, ως υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου;

«Πολύ απλά γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Γιατί πιστεύω ότι ΜΑΖΙ μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας, προς όφελος όλων κι όχι απλά λίγων "εκλεκτών".

Γιατί στο Μαλεβίζι υπάρχει αξία που πρέπει να αναδειχθεί. Μας αξίζει να είμαστε πρωτοπόροι σε όλα τα επίπεδα και όχι παρατηρητές των εξελίξεων. Δυστυχώς, όμως, στο Μαλεβίζι σήμερα κυριαρχεί η απογοήτευση, εξαιτίας των παλαιοκομματικών πρακτικών, των πελατειακών σχέσεων, της αδιαφάνειας και των μικροπολιτικών παιχνιδιών.Ε, λοιπόν, είναι καιρός το Μαλεβίζι να αλλάξει! Μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά, αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων μας και του τόπου μας. Ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι, αλλά όργανο στην υπηρεσία των δημοτών. Όλων των δημοτών! Γι' αυτό είναι καιρός να δράσουμε συμμετοχικά, για να κάνουμε το Μαλεβίζι τον τόπο που μας αξίζει».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ