Ξεκάθαρη εντολή επιδιώκει ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης

Petite Perle 300×250

Έργα ύψους 150 εκ ευρώ υλοποιήθηκαν στο Μαλεβίζι την περίοδο 2011- 2018 – Ανοικτή επιστολή προς τους δημότες

Με ανοικτή του επιστολή προς τους δημότες του Μαλεβιζίου ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρεται στα έργα που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2011-2018 τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 150.000.000 εκ ευρώ. Ο κ. Μαμουλάκης κλείνει την επιστολή του υπογραμμίζοντας ότι εμπιστεύεται την κρίση των ψηφοφόρων εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα έχει καθαρή εντολή για να συνεχίσει το έργο του.

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Φίλες και φίλοι.

Όταν το 2011 μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Δήμου μας, ξεκινήσαμε από κοινού την προσπάθεια για να αλλάξουμε το Μαλεβίζι. Μια προσπάθεια που διαφαινόταν από την αρχή τόσο κοπιώδης, ώστε υπήρχαν πολλοί που αμφισβητούσαν το προσδοκώμενο από εμάς αποτέλεσμα. Και είναι γεγονός ότι ο νεοσύστατος τότε Δήμος Μαλεβιζίου είχε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Πρώτα- πρώτα τη μεγάλη πρόκληση της ορθής συνένωσης των δομών των τριών έως τότε πρώην δημοτικών ενοτήτων, του Γαζίου, του Κρουσώνα και της Τυλίσου και τη μετεξέλιξή τους στην ενιαία δομή του μεγάλου Δήμου Μαλεβιζίου.

Αλλά και το μεγάλο αναπτυξιακό  έλλειμμα της περιοχής μας, στο σύνολό της σχεδόν. Βασικές υποδομές απουσίαζαν από μεγάλο μέρος των οικισμών σε ολόκληρο το Δήμο Μαλεβιζίου, δημιουργώντας σημαντικά αναπτυξιακά κενά που έπρεπε άμεσα να καλυφθούν και μάλιστα μέσα σε ένα απολύτως περιβάλλον μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα.

Και είναι γεγονός ότι η έναρξη της θητείας μας συνέπεσε ακριβώς με το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία εξελίχθηκε εν τέλει με τέτοια σφοδρότητα και σε τέτοια κλίμακα, ώστε άλλες, δημόσιες ή ακόμη και αυτοδιοικητικές δομές, δήλωσαν αδυναμία  λειτουργίας ή ακόμη και κατέρρευσαν. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι οι Δήμοι στερήθηκαν περισσότερο από το 70% της κρατικής χρηματοδότησης με την οποία κάλυπταν τις μισθοδοτικές και άλλες ανελαστικές ανάγκες τους.

Παρά τις εγγενείς αυτές δυσκολίες, στο δήμο Μαλεβιζίου αντιληφθήκαμε ευτυχώς εγκαίρως ότι το παλαιό καθεστώς  χρηματοδότησης και από την Πολιτεία είχε περάσει ανεπίστρεπτη κι έπρεπε κι εμείς να αλλάξουμε φιλοσοφία, εάν επιθυμούσαμε να επιβιώσουμε.

Επιβάλαμε ορθολογική διαχείριση των εσόδων του Δήμου, αφού αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα την είσπραξη των δημοτικών τελών, η οποία για χρόνια, ιδίως στην περιοχή του Γαζίου, είχε αφεθεί εν πολλοίς στην τύχη της. Την αύξηση των εσόδων στα ταμεία του Δήμου διοχετεύσαμε στην παραγωγή μελετών για έργα υποδομής, η χρηματοδότηση των οποίων διεκδικήθηκε με επιτυχία από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, προκειμένου να επιλυθεί το οξύτατο αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής μας.

Η πρακτική αυτή είχε ως ορατό αποτέλεσμα την κατασκευή πολλών και σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία αναπτύχθηκαν σε ολόκληρο το Δήμο και άλλαξαν – αλλά και αλλάζουν – ριζικά την εικόνα του Μαλεβιζίου. Θα ήταν κουραστικό να απαριθμήσει κανείς τα εκατοντάδες, κατά κυριολεξία, έργα που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια ή βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Μαλεβίζι. Σε μια συνοπτική πάντως αναφορά αυτά μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

'Έργα υποδομής (σχολεία και νηπιαγωγεία, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, μονάδες αφαλάτωσης, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, νέοι δρόμοι, μονάδες βιολογικού καθαρισμού κ.α.)

Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας (αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, διανοίξεις, σύγχρονος δημοτικός φωτισμός, κ.α.)

Έργα πολιτισμού (Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου, αναδείξεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, κ.α.)

Κοινωνικές δομές (ιδιόκτητο ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΗΦΗ, κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρεία, φαρμακείο, κ.α.)

Έργα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής (αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία, κ.α.)

Δράσεις τουριστικής προβολής του Μαλεβιζίου (συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διεθνή φεστιβάλ στο Μαλεβίζι, διαφημιστικά, κ.α.)

Υπολογίζουμε ότι την περίοδο 2011 – 2018 στο Δήμο Μαλεβιζίου, επενδύθηκαν παραπάνω από 150.000.000 ευρώ σε μικρά και μεγάλα έργα υποδομών.

Σημαντικότερη συνεισφορά μας πάντως θεωρούμε ότι συμβάλαμε δραστικά στην εν γένει αναβάθμιση της περιοχής του Δήμου Μαλεβιζίου, ο οποίος πλέον έχει βγει δυναμικά στο προσκήνιο και έχει τα φόντα να αναμετρηθεί σε όλα επίπεδα με τους μεγάλους αστικούς Δήμους, ακόμη και με εκείνους που υπερέχουν σε πλούτο και ισχύ.

Η πραγματική κοσμογονία που πραγματοποιήθηκε στο Μαλεβίζι, δε συνοδεύτηκε με την μείωση της οικονομικής δύναμης  του Δήμου μας. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή τα οικονομικά του Δήμου ετέθησαν σε αυστηρή παρακολούθηση, προκειμένου να καλυφθούν δυσβάσταχτες παλιές υποχρεώσεις και να υπάρξει οικονομικό πλεόνασμα για το Δήμο Μαλεβιζίου. Σε καιρούς που πολλοί μικροί αλλά και μεγαλύτεροι δήμοι είναι σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας από το κράτους, ο Δήμος Μαλεβιζίου όχι μόνο έχει απόλυτη οικονομική ελευθερία, αλλά επιπλέον παρουσιάζει αξιοζήλευτα, για το μέγεθός του, ταμειακά διαθέσιμα.

Φίλες και Φίλοι αυτά περίπου έγιναν έως τώρα από τη Δημοτική μας παράταξη στο Μαλεβίζι, το οποίο υπηρετήσαμε με πάθος και όραμα όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. Ασφαλώς και δεν θεωρούμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα του τόπου και των κατοίκων του. Ούτε βέβαια υλοποιήθηκε στο σύνολό του το όραμά μας για το Δήμο Μαλεβιζίου, το οποίο περιγράψαμε από την αρχή με το σύνθημα «Μαλεβίζι – μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα».

Έχουν γίνει όμως πάρα πολλά έως τώρα, κάτι που αναγνωρίζεται ακόμη και από τους πιο αυστηρούς κριτές μας. Και η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει ακόμη περισσότερο με την έναρξη και ολοκλήρωση των πολυάριθμων εκείνων έργων, τα οποία έχουν δρομολογηθεί και ξεκινάνε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αγαπητοί συμπολίτες

Αυτή την προσπάθεια για την ανάπτυξη του Μαλεβιζίου και την αναγνώρισή του ως μοντέλου για την ανάπτυξη όλης της χώρας επιθυμούμε να συνεχίσουμε. Για αυτό το λόγο η παράταξη μας «Νέοι Δρόμοι» θα λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Με μια πλειάδα άξιων στελεχών παλαιών και νέων, με εμπειρία και πολύ όρεξη για δουλειά, θα συνεχίσουμε το έργο μας για την ανάπτυξη του τόπου μας.  

Τα χρόνια που προηγήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσαμε τα οξύτατα προβλήματα των υποδομών που μάστιζαν έως τότε το παραμελημένο Μαλεβίζι. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν σκοπεύουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας στο μέλλον που του αξίζει. Να ολοκληρώσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα που μαζί ξεκινήσαμε.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας παραμένει ο άνθρωπος και η βελτίωση της καθημερινότητάς του. Το σύνολο των ζητημάτων της ποιότητας ζωής των δημοτών μας παραμένει στο μικροσκόπιο της δημοτικής αρχής. Από τη βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη έως την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής του στον τόπο, είναι όλα ζητήματα που μας απασχολούν και έχουμε ήδη καταλήξει στο σχεδιασμό των σχετικών παρεμβάσεων.

Με το πλήθος των άξιων συνεργατών μου, τόσο των παλαιών, όσο και των νέων, που με προσέλευση η οποία υπερβαίνει κάθε προσδοκία, πλαισιώνουν τη νέα μας προσπάθεια.

Σήμερα, έχει πλέον αποδειχτεί με σαφήνεια ότι μόνο με όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούν να προχωρήσουν τα θέματα Μαλεβιζίου. Η εμπειρία μας, η διαυγής και αποδεδειγμένα χρηστή οικονομική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας, η αποτελεσματικότητα με την οποία χειριστήκαμε έως τώρα καίρια και συχνά χρονίζοντα, ζητήματα του τόπου αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία μας στην διαχείριση της επόμενης ημέρα στο Μαλεβίζι.

Και αυτήν την επιτυχία την χρωστάμε στο Μαλεβίζι και στους ανθρώπους του, τη χρωστάμε στο μέλλον των παιδιών μας.

Φίλες και φίλοι, εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση σας. Εμπιστεύομαι απόλυτα τα κριτήρια της επιλογής σας. Και είμαι βέβαιος πως με την στάση σας θα οδηγήσετε το Μαλεβίζι με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα.

Μέσα από τους δρόμους της διαφάνειας, της συνέπειας και της αξιοπιστίας, θα δώσετε την πλέον ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη εντολή, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο!

Κώστας Μαμουλάκης".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ