«Έχουμε πολλά να δώσουμε»

Petite Perle 300×250

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου μίλησε στη "Φωνή Μαλεβιζίου" για τους λόγους που διεκδικεί τρίτη θητεία, γιατί ζήτησε ξεκάθαρη εντολή ενώ για πρώτη φορά απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν στις συνεργασίες αλλά και στη διαδοχή του μετά τις εκλογές.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Με τη φράση «αυτή η τετραετία θα είναι το κάτι άλλο και εγώ θα νιώσω πιο απελευθερωμένος», ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης εξηγεί τους λόγους που διεκδικεί για τρίτη θητεία το δημαρχιακό θώκο. Για πρώτη φορά αναφέρεται στους λόγους που θέλει νίκη από την πρώτη Κυριακή, αν θα συνεργαστεί ή όχι, ενώ απαντά και στα ερωτήματα για τη διαδοχή του.

Γιατί νιώσατε την ανάγκη να απευθυνθείτε στους πολίτες με ανοικτή επιστολή ζητώντας τους να σας δώσουν ξεκάθαρη εντολή με την ψήφο τους;

«Όπως γνωρίζετε αυτή είναι η τρίτη θητεία που επιχειρώ να διοικήσω το Δήμο Μαλεβιζίου. Οι δύο προηγούμενες ήταν με εξαιρετική επιτυχία. Ήρθα εδώ με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και με δεδομένο ότι είμαι και μηχανικός χρησιμοποίησα όλες τις εμπειρίες μου για να μπορέσω να προχωρήσω σε ένα Δήμο με παρά πολλά προβλήματα πολεοδομικά και όχι μόνο. Η σχολική στέγη ήταν επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα. Βρήκα ένα σχολείο Γυμνάσιο-Λύκειο με 950 παιδιά.

Δεν μπορούσα να κοιμηθώ τις νύχτες φοβούμενος τι θα γίνει σε ένα σεισμό και πως θα διαφύγουν οι μαθητές από μια μικρή σκάλα. Ξεκίνησα με μια ομάδα εδώ την οποία ευτυχώς κατάφερα να εμπνεύσω και να την κάνω να ευθυγραμμιστεί με τις δικές μου αρχές και τις δικές μου γνώσεις. Προσπάθησα να τους μεταλαμπαδεύσω την ικανότητα να μπορούν και αυτοί να ασχολούνται, διότι αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε.

Είναι τόσα πολλά τα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχολείται καθημερινά ένας Δήμαρχος, που δεν φτάνει μόνος τους. Κατάφερα και έφτιαξα δίπλα μου μια ομάδα που γνωρίζει πλέον τα πράγματα και πως θα τα χειρίζεται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν πετύχει τεράστιες χρηματοδοτήσεις και απορροφήσεις έργων σε όλα τα προγράμματα.
Ένιωσα την ανάγκη λοιπόν να τους πω ότι ξεκινάω μια τρίτη προσπάθεια και θέλω ξανά τη βοήθειά τους, να μας στηρίξουν για να μπορέσουμε να κάνoυμε πάρα πολλά πράγματα που είναι ήδη έτοιμα. Έχουμε τις μελέτες και θέλουμε να φέρουμε το Μαλεβίζι πολύ μπροστά».

Ο στόχος της πρώτης Κυριακής

Αναφέρατε ότι θέλετε αδιαμφισβήτητη νίκη, δηλαδή πρώτη Κυριακή.

«Ναι, θέλω πρώτη Κυριακή και είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα μου το κάνουν το χατίρι (γέλια). Δεν λέω ότι οι συνάδελφοί μου δεν είναι άξιοι. Όχι, προς Θεού, δε λέω αυτό το πράγμα. Όμως το σύστημα το εκλογικό είναι τέτοιο που ενδεχομένως να δώσει "ακυβερνησία", δυσκολία στη διοίκηση μετά και να παρουσιαστούν στρεβλά αποτελέσματα».

Δηλαδή αν υποθετικά η πρώτη Κυριακή σας δώσει 48% τι θα γίνει μετά;

«Στο 48% θα βγουν οι σύμβουλοι που αντιστοιχούν στο 48% αλλά όχι εγώ Δήμαρχος. Άρα τη δεύτερη Κυριακή που θα πάνε σε ψηφοφορία οι δύο πρώτοι, θα βγει ο Δήμαρχος. Αν δεν είμαστε εμείς, δεν θα μπορούμε να διοικήσουμε οπότε θα πρέπει να γίνει συνεργασία, για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων».

Οπότε αυτό που ζητάτε από τους πολίτες δεν το κάνετε για εγωιστικούς λόγους.

«Όχι, είναι ζήτημα ουσιαστικό και πρακτικό. Ένας λόγος που μπόρεσα και έκανα όλα αυτά τα έργα -που με μια πρόχειρη μέτρηση ξεπερνούν τα 1.000 έργα ύψους 150.000.000 ευρώ- έγιναν και για αυτό το λόγο. Επειδή είχα μεγάλη πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενώ κατάφερα να πείσω αρκετές φορές και την αντιπολίτευση. Σε πάρα πολλά θέματα με τη στάση τους βοήθησαν και τους ευχαριστώ για αυτό. Παρά την κριτική που ασκείται και τη δεχόμαστε».

Η διεκδίκηση τρίτης θητείας για τον όποιο Δήμαρχο έχει ένα συν και ένα πλην. Το συν είναι ότι ο υποψήφιος έχει δείξει τι μπορεί να προσφέρει, το πλην ότι έχει τη φθορά του χρόνου. Τι λέτε για αυτό;

«Αυτές τις δύο τετραετίες πιστεύω ότι προσέφερα όσα περισσότερα μπορούσα. Έχω όμως να δώσω πολλά ακόμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Έχουμε τόσες ώριμες μελέτες.
Για τον κεντρικό δρόμο του Γαζίου μέχρι το "Lidl" π.χ., έχουμε έτοιμη μελέτη, ξεκινήσαμε να διανοίγουμε κάποια κομμάτια. Η μελέτη προβλέπει άξονα με πλάτος 24-26 μέτρα, με νησίδα στη μέση, με 4 κόμβους που θα αλλάξουν τελείως την όψη του δρόμου και θα ξεμπλοκάρει η περιοχή μας και όχι μόνο. Είναι έτοιμες οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα και παρά πολλά έργα ακόμα».

Θα έρθει η ώρα της διαδοχής

Προηγούμενως μου αναφέρατε ότι καταφέρατε να εμπνεύσετε την ομάδας σας. Πολλοί λένε όμως ότι όταν ο Μαμουλάκης θα αποφασίσει να αποχωρήσει, και να δώσει "δαχτυλίδι", η παράταξη "Νέοι Δρόμοι" θα διαλυθεί. Δεν θα υπάρχει η σημερινή συστράτευση. Το πιστεύετε αυτό;

Έχω άξιους συνεργάτες. Πιστεύω ότι θα συστρατευτούν με τον επόμενο, αυτός που θα πάρει το "δαχτυλίδι" δεν θα το πάρει από εμένα αλλά από όλους.Ήδη, έχουν διαμορφωθεί ισορροπίες, ξέρουν όλοι και ο κόσμος τι αξίζει ο καθένας. Άλλωστε αυτό θα φανεί και από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το έχετε επεξεργαστεί αυτό το σενάριο;

Θα το επεξεργαστώ αυτή την τετραετία.

Εκτιμάτε δηλαδή ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα;

Σίγουρα θα υπάρξει ένα πρόβλημα, διότι είναι πολλοί άξιοι δεν είναι ένας μόνο, είναι πολλοί και οι οποίοι θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο. Εγώ θα αφήσω τα πράγματα να κυλήσουν σύμφωνα με τη βούληση των πολλών, δεν θα κοιτάξω να "καπελώσω" κάποιον φεύγοντας. Εδώ δεν τους "καπέλωσα" τόσα χρόνια, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η παράταξή μας είναι μια υπερκομματική παράταξη. Εγώ εμπνεύστηκα από την "Ηράκλεια Πρωτοβουλία". Τότε το έμβλημα μας και το σύνθημά μας ήταν ότι τα "σκουπίδια μυρίζουν το ίδιο σε όλους". Εδώ είμαστε όλοι μαζί και τα προβλήματα απέναντι.

Οι συνεργασίες

Σας φοβίζει τίποτα σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;

Είναι πιο δύσκολος εκλογικά. Υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι και αυτό που εσείς είπατε, η φθορά. Πιστεύω όμως ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα καθίσουν να αναλογιστούν, πως ήταν η περιοχή πριν 8 χρόνια και πως τώρα, θα δουν τη διαφορά.

Εσείς περιμένατε να έχει τέτοια πληθώρα υποψήφιων;

Όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά, τόσα καλύτερα είναι. Διότι οι πιθανότητες να βγουν καλοί είναι μεγαλύτερη.
Έχουμε και πολλούς νέους σε όλες τις παρατάξεις. Αυτή τη στιγμή εγώ μπορεί να είμαι σχετικά μεγάλος, αλλά οι σύμβουλοι μου είναι οι μικρότεροι σε μέσο όρο από όλους.

Το έχετε βγάλει το ποσοστό δηλαδή;

Ναι, το έχουμε βγάλει…

Πάντως το αυξημένο ενδιαφέρον είναι καλό για τον τόπο.

Είναι καλό για τον τόπο. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω μια ωριμότητα και μια εμπειρία σε πάρα πολλά πράγματα. Βλέποντας τι έχω ακόμα να προσφέρω, αυτή η τετραετία, η τελευταία, θα είναι η καλύτερη και η πιο παραγωγική.

Εσείς συνεργασίες θα κάνετε αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της πρώτης Κυριακής, που είναι στόχος όλων των παρατάξεων ή είναι πολύ νωρίς για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα;

Είναι πολύ νωρίς αλλά σίγουρα εγώ δεν είμαι εγωιστής, αν χρειαστεί γιατί όχι ;

Ερωτήσεις πολιτών

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ρωτήθηκε και για θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες όπως η μείωση των δημοτικών τελών, το θέμα με το νεκροταφείο Γαζίου, και το κυκλοφοριακό.

Ο ίδιος απάντησε ότι μετά τη μείωση στα τιμολόγια του νερού, το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών είναι κάτι που θα το εξετάσει αργότερα η Δημοτική Αρχή. Για το θέμα του νεκροταφείου Γαζίου δήλωσε την αδυναμία εξεύρεσης λύσης, καθώς παρά το γεγονός ότι 7- 8 φορές έχει γίνει δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν έχει εξευρεθεί οικόπεδο.

Τέλος, όσον αφορά στο κυκλοφοριακό τόνισε πόσο λάθος ήταν η απόφαση της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρά το γεγονός ότι το Γάζι έχει 15 στρέμματα πάρκινγκ και σύντομα θα ενοικιαστεί και ο χώρος δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η νοοτροπία εδώ είναι δύσκολο να αλλάξει.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ