Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της είναι θέμα πολιτικής βούλησης

Petite Perle 300×250

Της Τάνιας Πλουμή

Περιβαλλοντολόγος, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, διδάσκει το μάθημα "Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Διαχείριση και Αειφορία" στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με "Το Μαλεβίζι Μπορεί" του Μενέλαου Μποκέα.

Tα χαρακτηριστικά των έντονων καιρικών φαινομένων, σε παγκόσμιο επίπεδο μεταβάλλονται, οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παγετώνες λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Δεν είναι τυχαίο φαινόμενο λοιπόν η αύξηση της συχνότητας των έντονων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων αλλά και των πυρκαγιών στη χώρα μας. Είναι αποδεκτό πλέον από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων ότι οι αλλαγές του κλίματος, που ήδη λαμβάνουν χώρα σήμερα, είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στον άνθρωπο και τη φύση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση του IPCC ("Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος") στην Ελλάδα προβλέπεται περεταίρω αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, αύξηση των περιόδων ξηρασίας, κλιμάκωση του κίνδυνου πυρκαγιών και ταυτόχρονα προβλέπεται αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτά που βιώσαμε πρόσφατα στον τόπο μας.

Τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε τους πολιτικούς και πίεζε για άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης και πρόληψης των περιβαλλοντικών προκλήσεων, χωρίς δυστυχώς τα επιθυμητά αποτελέσματα, και κατά συνέπεια, το απαιτούμενο κόστος σήμερα να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ότι θα ήταν στο παρελθόν.

Για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την αντιμετώπιση αυτών, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μας δεσμεύεται μεταξύ άλλων, από τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που σκοπό έχει τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας από την προβιομηχανική περίοδο σε λιγότερο από 2°C.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν στη χώρα μας σε συχνότητα και ένταση, ταυτόχρονα η πιθανότητα πυρκαγιών αυξάνεται καθώς επίσης και η διάβρωση των ακτών μας. Η άναρχη δόμηση, η άγνοια και ο ωχαδελφισμός, η κουλτούρα του "αφού συμβεί θα το αντιμετωπίσουμε" που με λίγα λόγια και αρκετή επιείκεια θα το χαρακτηρίζαμε ως "έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής", δεν είναι σίγουρα σύμμαχοι στην αντιμετώπιση αυτών που μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Αυτή τη φορά, δε θρηνήσαμε θύματα στο Δήμο μας, γίναμε όμως μάρτυρες της καταστροφής περιουσιών (δημόσιων και ιδιωτικών) με ανυπολόγιστο ακόμα κόστος. Καθώς λοιπόν ισχύει και σε αυτή την περίπτωση το "η πρόληψη είναι καλύτερη (και σαφώς οικονομικότερη) από την αντιμετώπιση", καλούμαστε να λάβουμε μέτρα! Άμεσα..

Απαιτείται λοιπόν πολιτική βούληση από την τοπική αυτοδιοίκηση στη(ν):

  • Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
  • Χαρτογράφηση "κόκκινων" περιοχών, εκείνων δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, διάβρωση κ.α. Δημιουργία σχεδίων εκκένωσης/έκτακτης ανάγκης, ενημέρωση των κατοίκων (Τι κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας; Τι σε περίπτωση πυρκαγιάς; ).
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Συνεργασία με επιστημονικού φορείς – Λήψη ολιστικών/ενημερωμένων αποφάσεων.
  • Ενίσχυση της δέσμευσης και αποταμίευσης του διοξειδίου του άνθρακα.
  • Προώθηση εναλλακτικών/ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
  • Προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Έτσι, επιτυγχάνεται η προστασία των πολιτών αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ισότητα όσον αφορά στο επίπεδο ασφάλειας των πολιτών αλλά και η οικονομία των δημόσιων πόρων. Τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν την κατανόηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της αναγκαιότητας λήψεως μέτρων καθώς και τη συνεχή της ενημέρωση όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς στόχους σε σχετικά θέματα. Ας πάψουμε λοιπόν να αιφνιδιαζόμαστε από φαινόμενα που γνωρίζουμε ότι στο μέλλον θα μας απασχολούν ολοένα και συχνότερα. "Το Μαλεβίζι Μπορεί" να πρωτοπορήσει, Μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, Μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και Μπορεί να γίνει παράδειγμα για τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ