Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας

Petite Perle 300×250

Της Έφης Βολανάκη (*)

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η Μαρτίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη το 1875, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αργότερα, το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της γυναίκας.

Η παρουσία της γυναίκας είναι σημαντική και η συμβολή της μεγάλη σε ποικίλους τομείς.

Σήμερα, χαιρετίζουμε την γυναίκα πολιτικό, τη γυναίκα που δρα μέσα από την ενεργό παρουσία και συμμετοχή στην πολιτική ζωή.

Χρειάστηκαν χρόνια αγώνων ώστε οι γυναίκες στη χώρα μας να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου. Τον Φεβρουάριο του 1934 ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές οι γυναίκες που είχαν κλείσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και είχαν απολυτήριο δημοτικού. Ενώ, τον ίδιο μήνα του έτους 1956, οι Ελληνίδες για πρώτη φορά είχαν δικαίωμα ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές, οπότε και απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Το φεμινιστικό κίνημα στάθηκε αρωγός στον αγώνα των γυναικών για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Η συμμετοχή της γυναίκας σε θέσεις πολιτικής ευθύνης είναι καθοριστική και απαραίτητη για την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό προβλέπεται και αναγκαστική ποσόστωση γυναικείων υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αν και τα δικαιώματα τους δόθηκαν, δυστυχώς, είναι μικρό το ποσοστό συμμετοχής τους στην πολιτικήκι αυτό γιατί είναι δύσκολο να συνυπάρξουν οι πολιτικές με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Η γυναίκα χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα σημαντική, ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά της και να μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε θέσεις ευθύνης.

Δεν είναι εύκολο να ενσαρκώνει καθημερινά το ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, πόσο μάλλον αν σ' αυτά προστεθεί και ο ρόλος της γυναίκας πολιτικού.

Και σ' αυτές τις δυσκολίες έρχονται να προστεθούν και οι προκαταλήψεις απέναντί τους.

Όμως, η γυναίκα δεν τα παρατά. Πορεύεται μάχιμη, ακούραστη, με πάθος και κίνητρο το όραμα και την αγάπη για προσφορά στην οικογένεια,στον τόπο,στην χώρα. Οι γυναίκες πολιτικοί έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν συνεχώς ότι μπορούν να πετύχουν κάθε στόχο και πρόκληση.

Στον ανδροκρατούμενο πολιτικό κόσμο, η παρουσία των γυναικών έρχεται να κάνει την διαφορά. Η ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα δίνει το παρόν, οραματίζεται, πράττει, εμπνέει και δημιουργεί.

(*) Η Έφη Βολανάκη είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Μαλεβιζίου με το συνδυασμό του Μενέλαου Μποκέα «Το Μαλεβίζι μπορεί».

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ