Σωκράτης Βαρδάκης: «Καμία ανοχή σε αντεργατικές πρακτικές»

Petite Perle 300×250

Ερώτηση με την οποία θέτει επί τάπητος το ζήτημα των εργαζομένων της εταιρείας ICAP, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας,κατέθεσε προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση του, ο κ. Βαρδάκης, η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μεγάλες μάχες, για να επανέλθουν σε ισχύ δύο σημαντικές αρχές, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, που είχαν καταργηθεί από μνημονιακούς νόμους παλαιότερων κυβερνήσεων. Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, από τον Αύγουστο του 2018,  επανήλθαν σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι υπέφεραν χρόνια από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη κανόνων.

Δυστυχώς, στην πράξη, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα, υπάρχουν ακόμα εγχώριοι υπερασπιστές της  πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που δεν διστάζουν να αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, καταρρακώνοντας κάθε έννοια συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση των εργαζομένων της εταιρείας ICAPOutsourcingSolutions, η πρόεδρος των οποίων, σε προγραμματισμένη συνάντηση της  με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας, αφού έθεσε το ζήτημα της έναρξης διαβούλευσης για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Σ.Σ.Ε), έλαβε την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του εκτελεστικού διευθυντή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η πρόεδρος των εργαζομένων, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης), απαγορεύει στις επιχειρήσεις μέλη της, να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Αντί αυτών θα πρέπει να συνάπτονται αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και ότι είναι απαράδεκτη μια τέτοια θέση περί απαγόρευσης σύναψης Σ.Σ.Ε.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται και προστατεύεται  στο Ελληνικό Σύνταγμα, ερωτά την αρμόδια Υπουργό για τη νομιμότητα τέτοιων όρων που συμπεριλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας μίας Ένωσης εργοδοτών.

ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ