Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας σε εκδήλωση του ΘΥΡΑΘΕΝ στον Κρουσώνα

Petite Perle 300×250

Τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και τη συνεισφορά της ως θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικογένειας ανέδειξε το μουσείο ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μουσικών οργάνων, έρευνας και τεκμηρίωσης «ΘΥΡΑΘΕΝ» σε ημερίδα που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής στο πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίας Τριάδας Κρουσώνα.

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Εισηγήτρια του θέματος με τίτλο «Η σύγχρονη γυναίκα, ρόλοι και υπερβάσεις» η ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια Ελένη Αϊβαλιώτη.

Την κ. Αϊβαλιώτη προλόγισε ο ερευνητής και Πολιτικός Μηχανικός κ. Ηρακλής Πυργιανάκης.

Ο ερευνητής και Πολιτικός Μηχανικός κ. Ηρακλής Πυργιανάκης.
Ο πρόεδρος του Μουσείου Θύραθεν κ. Γρηγόρης Πιτσικάκης.

Η κ. Αϊβαλιώτη στην  ομιλία της μίλησε για τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να διαχειριστεί η σύγχρονη γυναίκα, αφού μεταξύ άλλων είναι μητέρα και σύζυγος κάτι που καθιστά αναγκαία την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής της ζωής.

Αναφέρθηκε στη διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλλα, η οποία εκφράζεται καθημερινά στη σχέση του ζευγαριού σε θέματα πρακτικά αλλά ακόμη και στα σημαντικότερα.

Αναλυτικότερα, μίλησε για την εικόνα της γυναίκας που έχει αλλάξει συνταρακτικά τα τελευταία χρόνια. Η γυναίκα πλέον εργάζεται και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία. Είναι ανεξάρτητη και δυναμική, ενώ ρισκάρει, εξελίσσεται επαγγελματικά, υπηρετεί με υπευθυνότητα τους στόχους που θέτει και αγωνίζεται για ισότητα και σεβασμό, σε μια κοινωνία που εξελίσσεται ραγδαία.

Η νέα εικόνα της δυναμικής γυναίκας έχει ως αποτέλεσμα ο άνδρας να έχει χάσει το ρόλο που είχε τόσα χρόνια, αυτό του «κυνηγού». «Στέκεται αμήχανος μπροστά στον καινούργιο ρόλο της ανεξάρτητης και δυναμικής γυναίκας. Ο άντρας έχει έρθει σε σύγχυση γιατί με τα νέα δεδομένα ανατρέπεται ο ρόλος του. Αισθάνεται αδύναμος και έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τη σύζυγο λόγω της αλλαγής των ρόλων» τόνισε η κ. Αϊβαλιώτη.


Η ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια Ελένη Αϊβαλιώτη.

Οι ενοχές

Οι σημερινές γυναίκες έχουν πολλές ενοχές λόγω πολύωρης απουσίας από το σπίτι. Έτσι νομίζουν ότι δεν είναι καλές σύζυγοι, μητέρες και εργαζόμενες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα να πιέζεται να φέρει τα πάντα με επιτυχία εις πέρας.

Σύμφωνα με την κ. Αϊβαλιώτη:

  • Οι γυναίκες πρέπει να οργανώσουν την καθημερινότητά τους.
  • Να μην ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τους πολλαπλούς ρόλους.
  • Να νιώθει καλά με τον εαυτό της.
  • Να αποδεχθεί τις πολλές και πλούσιες επιθυμίες της ως καλές και θεμιτές.
  • Να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις.
  • Να υπερασπίζεται τη δυνατότητά της να παραμείνει τρυφερή και ελκυστική.
  • Να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της χωρίς ενοχές ότι αυτόν τον χρόνο τον στερεί από την οικογένειά της.

Το "παρών" στην  εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων o Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Μαλεβιζίου κ. Αννα Φραντζεσκάκη,
οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μανώλης Γενναράκης, Τάσος Λιαδάκης και Γιώργος Βαλτζάκης, ο κ. Γιάννης Μπιτζανάκης, και ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας με υποψηφίους της παράταξής του.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ