Ασαφές το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές

Petite Perle 300×250

Του Μανώλη Μετζάκη*

Η ασάφεια του νομοσχεδίου και η παραπομπή σε Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον είναι εντυπωσιακή. Πάνω από το 20% του νομοσχεδίου είναι αδιευκρίνιστο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η βιασύνη και η προχειρότητα! Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω ποια η βιασύνη πολλών συναδέλφων να "τραβάνε" τους μαθητές σε ανούσιες και άκαιρες ενημερώσεις για ένα νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση και έχει πάνω από το 20% αδιευκρίνιστο!

Ας δούμε τι δεν μας λέει το νομοσχέδιο. Για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης η δήλωση θα γίνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου για τους μαθητές της Β' Λυκείου, με εξαίρεση την φετινή χρονιά που η δήλωση θα γίνει μέχρι 31 Οκτωβρίου. Δεν γνωρίζουμε πόσα τμήματα θα μπορούν να δηλώσουν οι μαθητές της Β' Λυκείου, πως θα γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων, πως θα προκύπτουν οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης, πότε θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της δήλωσης, ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι να αποφασίσουν αν θα δεχτούν τη θέση ελεύθερης πρόσβασης και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Δεν γνωρίζουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας των μαθημάτων. Θα καθοριστεί και αυτό με Υπουργική Απόφαση.

Ανακοινώθηκε ότι κάθε μάθημα προσανατολισμού και η Γλώσσα και η Λογοτεχνία θα διδάσκεται 6 ώρες την εβδομάδα και μετά ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει και 7η ώρα συνεργασίας των μαθητών με τον καθηγητή. Τελικά 6 ή 7 ώρες; Δεν γνωρίζουμε την εξεταστέα ύλη κάθε μαθήματος. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία. Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων.

Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο υπολογισμού των μορίων. Την πρώτη χρονιά δεν θα μετράει ο βαθμός του απολυτήριου Λυκείου, ενώ από το 2021 θα συνεισφέρει το 10% των μορίων. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταργηθεί ή όχι ο συντελεστής βαρύτητας των μαθημάτων.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ειδικά μαθήματα για την εισαγωγή σε σχολές που έχουν επιπλέον μαθήματα. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των εισακτέων ανά πεδίο. Θα διατηρηθεί το 5% για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ή θα αλλάξει;

Γνωρίζουμε ότι θα διατηρηθεί ως έχει η κατηγορία του 10% για δύο επόμενες χρονιές, από την τελευταία τους εξέταση σε ποσοστό 6% και 4% για κάθε χρονιά.

Δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος για όσους υποψηφίου της σημερινής Γ' Λυκείου αποφασίσουν να δώσουν εξετάσεις και το 2020. Θα πρέπει να εξεταστούν στα μαθήματα του νέου συστήματος, που θα είναι διαφορετικά, όπως π.χ. η Κοινωνιολογία αντί των Λατινικών και σίγουρα όλα θα έχουν διαφορετική ύλη αφού αυτή μεγαλώνει σε κάθε μάθημα. Και σε αυτό υπάρχει μία πρωτοτυπία αφού αυτό δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.

Εδώ και δυόμιση χρόνια προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας να "δώσει" ένα καινούργιο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το μόνο που κάνει μέχρι σήμερα είναι να δημιουργεί σύγχυση στους ήδη πιεσμένους και αγχωμένους μαθητές, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτα!

*Ο Μανώλης Μετζάκης είναι ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης "Κύκλος", στο Γάζι.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ