Εγκρίθηκαν οι όροι λήψης δανείου 3,1 εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά στο Γάζι

Petite Perle 300×250

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, στην προτελευταία συνεδρίαση του πριν τις εκλογές, οι όροι λήψης επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 3.100.000 ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Φιλόδημος για την εκτέλεση του έργου τμηματικής κατασκευής του συλλεκτήρα Σ5 και Σ7 της αντιπλημμυρικής προστασίας του Γαζίου.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση του δανείου κι έτσι απέμενε η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον Μιχάλη Χουστουλάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος εξέφρασε εντάσεις ως προς τη λήψη του δανείου, αν και λέγεται δάνειο στην πραγματικότητα δεν το πληρώνει ο Δήμος αλλά όταν περατωθεί το έργο στο οποίο αφορά η δανειοδότηση ειδική επιτροπή εξετάζει αν εκτελέστηκε σωστά, αν πήγαν όλα τα χρήματα σε αυτό κι αν όχι τότε θέτει ζήτημα επιστροφής τους.

Ο κ Μαμουλάκης πρόσθεσε πως τα πολλά προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου σταδιακά παίρνουν το δρόμο τους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην Αγία Πελαγία το τεράστιο έργο (τούνελ) που δημιουργείται εκεί σώζει δια παντός την περιοχή από τον κίνδυνο πλημμύρας ενώ για το επίσης μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Παλαιόκαστρο έχουν γίνει μελέτες και αναζητείται η χρηματοδότηση των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει και σε αυτή την περιοχή ανάσα.

Όσο για την περιοχή Γαζίου και Αμμουδάρας υπάρχει η ολοκληρωμένη μελέτη των 17 εκατομμυρίων ευρώ και επιλέχθηκε η διαδικασία για να προχωρήσουν τα έργα να εκτελεστεί η μελέτη τμηματικά.

Ο κ Χουστουλάκης επέμεινε πάντως παρολαυτά πως πρέπει να γίνονται έργα ουσίας στο Δήμο και γι αυτά να μην χρεώνονται οι δημότες μέσω δανείων ή με όποιο άλλο τρόπο.

Με αφορμή τη συζήτηση για το δάνειο υπήρξε και μια μικρή φραστική κόντρα γενικότερα για τα έργα μεταξύ του Μανόλη Γενναράκη και του αντιδημάρχου διοικητικών-οικονομικών Θανάση Κύρκου με τον πρώτο να τονίζει πως ο δήμος Μαλεβιζίου έχει μοχλούς πίεσης για να πετυχαίνει να εισπράττει μεγαλύτερα ποσά για έργα καθώς δεν είναι ένας φτωχός, μικρός δήμος της ενδοχώρας, αλλά ένας ακμαίος με παραλιακό μέτωπο μεγάλο και πληθώρα επιχειρήσεων. Ο κ Κύρκος του ζήτησε να πει ποια χρηματοδότηση γνωρίζει που μπορούσε να πάρει το Μαλεβίζι και δεν το έκανε ενώ ο κ Μαμουλάκης ρώτησε από τη μεριά του αν γνωρίζει ο κ Γενναράκης τι εισπράττει ο Δήμος Μαλεβιζίου για έργα κι αν ξέρει πως υπολείπεται ένα πολύ μικρό ποσό σε χρηματοδοτήσεις από το μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης εκείνο του Ηρακλείου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ