Φουκουσίμα: Αρχίζει η μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης στον πυρηνικό αντιδραστήρα

Petite Perle 300×250

Την απομάκρυνση ράβδων καυσίμου από έναν εκ των πυρηνικών αντιδραστήρων που είχε εκραγεί μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011 έχει ξεκινήσει η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία. Η πολύ δύσκολη και μεγάλης ακρίβειας εργασία αναμένεται να διαρκέσει περί τα δύο χρόνια.

Κατά την επόμενη φάση της εκκαθάρισης στο αντιδραστήρα 3 θα απομακρυνθεί τηγμένο καύσιμο. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από το 2021 και θεωρείται η πιο δύσκολη στη συνολική εκκαθάριση του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας Tokyo Electric Power Company (Tepco), ο λόγος που καθυστέρησε τόσο πολύ η απομάκρυνση του καυσίμου είναι τα ερείπια εντός του εργοστασίου, καθώς και άλλα τεχνικά ζητήματα.

«Έπρεπε να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά και να λάβουμε μέτρα, καθώς θα αιωρείτο σκόνη και αυτό θα αύξανε τις μετρήσεις ακτινοβολίας», επεσήμανε η εκπρόσωπος της Tepco Γιούκα Ματσουμπάρα.

Οι νέες ανακοινώσεις για τις εργασίες στο εργοστάσιο έρχονται λίγες μέρες μετά την άρση του απαγορευτικού στην πόλη Οκούμα, δυτικά του Νταΐτσι, η οποία είχε εκκενωθεί μετά τον σεισμό. Σε περίπου 50 ανθρώπους επετράπη να επισκεφθούν τα σπίτια τους, αφότου τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή κρίθηκαν ασφαλή.


hwww.naftemporiki.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ