"Σε θολά νερά το νέο σύστημα"

Petite Perle 300×250

Άρθρο του Μανώλη Μετζάκη, διευθυντή Φροντιστηρίων "ΚΥΚΛΟΣ"

Δόθηκε στην δημοσιότητα το τελικό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση το οποίο περιέχει και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε περισσότερα από 20 σημεία θα χρειαστούν υπουργικές αποφάσεις για να διευκρινίσουν θέματα που δεν περιέχονται στο νομοσχέδιο. 
Το υπουργείο επισημένει ότι θα το κάνει μέχρι το Πάσχα αλλά και για το νομοσχέδιο έλεγε πώς θα ήταν έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα. Για να δούμε λοιπόν!!!!!

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται η διαδικασία για τα παρακάτω πολύ σημαντικά θέματα:

Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 6+1 για κάθε ένα μάθημα (στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι το κάθε μάθημα θα είναι 6 ώρες), δηλαδή έχουμε πάλι 28+ 4 ώρες, τα μαθήματα θρησκευτικά, γυμναστική και αγγλικά, σύνολο 32 ώρες διδασκαλίας, όσες και σήμερα.
Δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο, όπως είχε ανακοινωθεί, το αν οι μαθητές θα δίνουν ενδοσχολικές ή περιφερειακές ή σε ομάδα σχολείων εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου.

Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας σε κάποια μαθήματα ανάλογα με την σχολή που επιθυμεί να εισαχθεί ο υποψήφιος. Κάποια μαθήματα έχουν τριπλό και τετραπλό βαθμό δυσκολίας και είναι άδικο να αμείβονται με τον ίδιο βαθμό.

Δεν αναφέρεται ποια θα είναι τα ειδικά μαθήματα που θα δώσουν οι  μαθητές για την εισαγωγή τους στις σχολές που το απαιτούν.

Πὀσες σχολές θα μπορεί να δηλώνει ο υποψήφιος στο ενδεικτικό μηχανογραφικό; Είχε ανακοινωθεί πώς θα ήταν 20 οι σχολές.και η δήλωση θα ήταν υποχρεωτική.

Πολύ βασικό επίσης η μη αναφορά του υπολογισμού των μορίων.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι για το έτος 2020 δεν θα συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των μορίων ο βαθμός του απολυτηρίου.

Δεν διευκρινίζεται αν οι υποψήφιοι του 2019 θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις το 2020 με το ίδιο σύστημα εισαγωγής που έδωσαν, όπως γίνεται κάθε φορά που αλλάζει τοσύστημα εισαγωγής. Αν όχι, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα που ουσιαστικά τους αποκλείει αφού το μάθημα των λατινικών καταργείται και γίνεται κοινωνιολογία και στην Νεοελληνική Γλώσσα προστίθεται  η λογοτεχνία.

Άλλα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι ότι μετατίθενται όλες οι ημερομηνίες, όπως η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης που από 30 Μαίου μετατίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου!!!.
Φανταστείτε  ένα μαθητή που πρέπει να προετοιμαστεί για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 ότι θα πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία του το καλοκαίρι χωρίς να γνωρίζει σε ποια ύλη θα εξεταστεί!!!!!!!

Επίσης η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία θα γίνει τον Σεπτέμβριο!!!
Η συμπλήρωση του ενδεικτικού μηχανογραφικού θα γίνει στοτέλος Οκτωβρίου αντί το τέλος Μαίου που είχε πρωτοαναγγελθεί με τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο και τότε να αποφασίσει ο μαθητής αν θα δώσει ή όχι εξετάσεις όπως και πιο επιστημονικό πεδίο θα παρακολουθήσει!!!

Στην Β λυκείου καταργούνται οι ομάδες προσανατολισμού και όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται τα ίδια μαθήματα!!!

Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με το νέοσύστημα είναι ο δύσκολος γρίφος που δημιουργείται στους υποψήφιους αλλά και στους γονείς, ποιες σχολές θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό μετά την κατάργηση των ΤΕΙ όπου έγιναν ΑΕΙ χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί το προγράμμα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα, και κυρίως η ένταξη τους σε ένα ή σε περισσότερα επιστημονικά πεδία.

Σε αναμονή λοιπόν ανακοινώσεων από το υπουργείο παιδείας…

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ