Εύκολο τσουρέκι από τον Γιώργο Ζερβό

Petite Perle 300×250

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δε γίνεται! Για να πετύχει όμως θέλει την κατάλληλη συνταγή και τον τρόπο του. Η «Φωνή του Μαλεβιζίου»  σας παρουσιάζει μια εύκολη  συνταγή να μην χαθείτε ψάχνοντας στο διαδίκτυο και κυρίως δοκιμασμένη.

Την εκτελέσαμε μαζί με τον αρτοποιό κ. Γιώργο Ζερβό, ο οποίος τη δημιούργησε σεβόμενος τον μη επαγγελματισμό μας στην ζαχαροπλαστική αλλά και τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο μας. Χαρακτηριστικά των περισσότερων σημερινών νοικοκυρών.

Υλικά:

1000 γρ. αλεύρι δυνατό 70% ( για όλες τις χρήσεις)
500 γρ.  αλεύρι τύπου Αμερικής ( το πολύ δυνατό για τα τσουρέκια)
100γρ. νωπή μαγιά
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά (200 γρ. τα ζυγίζετε χωρίς το κέλυφος . Ανάλογα με το μέγεθος του αυγού μπορεί να χρειαστούν  τρία)
150 γρ. φρέσκο βούτυρο
300 γρ γάλα φρέσκο (όσο περισσότερα λιπαρά τόσο το καλύτερο)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
λίγη μαστίχα Χίου
1 αυγό για το άλειμμα
αμύγδαλα φιλέ για το στόλισμα 

*Τα υγρά υλικά και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
* Η ποσότητα των μπαχαρικών  διαμορφώνεται ανάλογα με τα γούστα της κάθε νοικοκυράς
*Το μαχλέπι το ακοπάνιστο έχει πιο έντονη μυρωδιά. Το αλέθετε στο μπλέντερ με τη μαστίχα Χίου ( να την φυλάτε στην κατάψυξη)  και λίγη ζάχαρη από τη συνταγή.
*Με αυτή τη δόση φτιάχνετε 5 τσουρέκια του μισού κιλού.

Εκτέλεση

Ανακατεύετε πρώτα όλα τα υγρά υλικά  με τα χέρια(γάλα- αυγά- βούτυρο), στη συνέχεια βάζετε τη νωπή μαγιά , τη ζάχαρη  και 750 γρ. από τη συνολική ποσότητα του αλευριού.

Ομογενοποιείτε τα υλικά. Θα γίνει ένας πηκτός  χυλός. Αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί  σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για περίπου μια ώρα. Μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τα αρωματικά  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά , για να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Η ζύμη του τσουρεκιού είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια.

Αν σας κολλάει στα χέρια βάζετε μόνο λίγο αλεύρι και όχι νερό  ή γάλα ή λάδι. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα. Στη συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια, τα τοποθετήσουμε στις λαμαρίνες πάνω σε αντικολλητικό  χαρτί. Αφού φτιάξουμε τις πλεξούδες ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμα μία  ώρα ή μέχρι να φουσκώσουν. Για να διατηρήσει η ζύμη την υγρασία της, και να γίνει «τσιχλωτή»  τα ραντίζουμε με νερό.

Τα αλείφετε με αυγό το οποίο έχετε χτυπήσει με λίγο νερό και στα στολίζετε με το φιλέ αμυγδάλου. 

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς . Μόλις ροδίσουν τα βγάζετε και τοποθετείτε το αυγό. Αν βλέπετε να στεγνώνουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα ραντίζετε πάλι με νερό. 

*Μην ξεχνάτε ότι το φούσκωμα εξαρτάται και από το καλό ζύμωμα.
*Μην αφήσετε να ροδίσει πολύ μέσα στο φούρνο.       

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ