Ανάσταση σε χωριά του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Τα χωριά αποκτούν άλλο χρώμα το Πάσχα. Οι κόσμος συγκεντρώνεται στους τόπους που γεννήθηκε. Τα σοκάκια "βλέπουν" πολυκοσμία από τους επισκέπτες, οι νοικοκυρές ασβεστώνουν τα σπίτια, παιδιά τρέχουν στους αγρούς να μαζέψουν λουλούδια, οι εκκλησίες γεμίζουν και  όλοι βιώνουν το Θείο Δράμα περιμένοντας την Ανάσταση. Έτσι συμβαίνει και σε πολλά χωριά του Μαλεβιζίου.

Οι σημαντηράδες

Στη Ροδιά, διατηρείται ακόμα ένα έθιμο που ξεκινά αρκετές μέρες πριν τη Μεγαλοεβδομάδα. Κατόπιν δημόσιου  καλέσματος με το σημαντήρι αναδεικνύεται αυτός που θα αναλάβει όλα τα διαδικαστικά που απαιτεί το Πάσχα. Ο  σημαντηράς δηλαδή, που θα πάρει την ευθύνη για το στολισμό της εκκλησίας από  την Κυριακή των Βαΐων, το  στολισμό του Επιταφίου και τη μεταφορά του. Το σημαντήρι βγαίνει σε ενός είδους δημοπρασία και όποιος προσφέρει τα πιο πολλά χρήματα, που πηγαίνουν  προς την εκκλησία, γίνεται και ο σημαντηράς. Πολλές φορές ο ίδιος μπορεί να ζητήσει κα τη  συνδρομή συγχωριανών του, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να έχουν ενεργό ρόλο και να γεύονται τη χαρά της προσφοράς στους κατοίκους της Ροδιάς. Ο παπάς, σε ένα είδος ανταπόδοσης της όλης προσπάθειας που γίνεται για να είναι όλα ξεχωριστά, από τα λεφτά που συγκεντρώνονται φροντίζει να προσφέρει αρνιά σε όσους έχουν συνδράμει.

Kεραμούτσι

Ιδιαίτερο είναι το βράδυ του Επιταφίου στο χωριό Κεραμούτσι. Στην περιφορά γίνεται στάση σε κάθε σπίτι του χωριού και οι νοικοκύρηδες προσκυνούν στον Επιτάφιο. Πολλά χρόνια τώρα στο χωριό στήνεται και ο πάγκος της κ. Ευγενίας Μακρυδάκη, που έχει και χρέη ψάλτη. Η κ. Ευγενία ξεκίνησε με ένα  μικρό τραπεζάκι να κερνάει τον κόσμο γλυκά του κουταλιού που φτιάχνει η ίδια. Τώρα πια αυτό το ένα  τραπεζάκι έχει μετατραπεί σε πολλούς πάγκους με βάζα γεμάτα γλυκά που συνεχίζει να φτιάχνει μόνη της, προσφέροντάς τα στους πιστούς που επισκέπτονται το Κεραμούτσι.

Φόδελε

Ξεχωριστή είναι η Μεγάλη Παρασκευή και στο Φόδελε. Εκεί στην ίδια αυλή  συναντώνται τρεις εκκλησίες. Του Αγίου Γεωργίου,  που είναι η παλαιότερη εκκλησία και ο πολιούχος του χωριού και επικοινωνεί με εσωτερική καμάρα με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Λίγο πιο κάτω ο νεόδμητος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που χτίστηκε αρχές της δεκαετίας 1980.

Ο Επιτάφιος από την εκκλησία κάνει τον  κύκλο όλου του χωριού, ακολουθεί την παράλληλη πορεία του ποταμού και σταματά στο κέντρο της πλατείας για τους επισκέπτες προσκυνητές. Τα Εγκώμια ψάλλουν μικρά παιδιά, ενώ κορίτσια που ακολουθούν τον Επιτάφιο αναπαριστούν τις μυροφόρες.  

Δυο χιλιόμετρα από το χωριό, ανάμεσα σε Φόδελε και Μάραθο είναι η Ιερά Μονή του  Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Αντωνίου. Μετά την Ανάσταση ο ηγούμενος προσφέρει κοτόσουπα στους πιστούς.

Τη διαδρομή στο Φόδελε την ώρα του Επιταφίου φωτίζουν φαναράκια από πορτοκάλι

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ