Πόσα αυγά επιτρέπεται να φάμε το Πάσχα;

Petite Perle 300×250

Το αυγό αποτελεί μια διαχρονική υπερτροφή, αφού, παρά το μικρό του μέγεθος, συμπυκνώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες D, Α, Β2 και Β12, αλλά και φυλλικό οξύ, κάλιο και σελήνιο.

Πολλοί το αποφεύγουν λόγω της χοληστερόλης που περιέχει (ο κρόκος του αυγού περιέχει περίπου 210 mg χοληστερόλης, ενώ το ασπράδι 0), όμως ο μύθος ότι το αυγό «φταίει» για την υψηλή χοληστερόλη έχει καταρριφθεί προ πολλού. Η χοληστερόλη στο αίμα επηρεάζεται περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά που λαμβάνουμε παρά από τη χοληστερόλη των τροφών και ένα ολόκληρο αυγό παρέχει μόλις 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών (ενδεικτικά, μια μοσχαρίσια μπριζόλα 100 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει έως και 8 γραμμάρια).

Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις ως προς την επιτρεπόμενη κατανάλωση αυγών, ωστόσο έως δύο αυγά την ημέρα είναι υπεραρκετά στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τα αυγά χωρίς προσθήκη αλατιού ή κάποιας λιπαρής ουσίας:

Προτιμήστε το αυγό βραστό ή ποσέ, χωρίς να προσθέσετε αλάτι.
Μπορείτε να ψήσετε μια ομελέτα στο φούρνο αντί για το τηγάνι για να αποφύγετε την προσθήκη βούτυρου, ώστε να μην επιβαρυνθείτε με κορεσμένα λιπαρά.
Το τηγάνισμα του αυγού μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά του σε λιπαρά κατά 50% περίπου.


Πηγή: nhs.uk

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ