Υπερηφάνεια και συγκίνηση για τον Βασίλη Φθενό στις Γωνιές (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Petite Perle 300×250

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Φθενού – Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και αρχών τίμησαν τη μνήμη του Ήρωα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Κύπρου

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι φορέων και αρχών, πλήθος κόσμου και συμπολεμιστές του Βασίλη Φθενού στις πολεμικές επιχειρήσεις του '74 στην Κύπρο, τίμησαν τη μνήμη του Ήρωα, πρώην Προέδρου της κοινότητας Γωνιών και πρώην Δημάρχου Τυλίσου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και εικαστικός Γιάννης Μπάρδης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά ακριβώς από το γραφείο της τοπικής Κοινότητας Γωνιών, παρουσία του εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Αρχιερατικού Επίτροπου, Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μαλλιωτάκη, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, του Βουλευτή Ηρακλείου Γ. Μιχελογιαννάκη, του εκπροσώπου του Ευρωβουλευτή Ηρακλείου Μ. Κεφαλογιάννη, Κ. Κεφαλογιάννη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Πιτσούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρ. Κουκιαδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κ. Φασουλάκη, του Εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης Λ. Βαμβακά, του Δημάρχου Ανωγείων Μ. Καλλέργη, σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, πολλών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του πρώην Βουλευτή Μ. Στρατάκη, του πρώην Νομάρχη Ηρακλείου Δ. Σαρρή, του πρώην Δημάρχου Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννη, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, ενώσεων εφέδρων και αποστράτων, καθώς και του συνόλου των κατοίκων των Γωνιών.

Για τον Βασίλη Φθενό μίλησε ο Στρατηγός ε.α. και Δημοτικός Σύμβουλος Μαλεβιζίου Ανδρέας Τσιντάρης ο οποίος και περιέγραψε με γλαφυρότατο τρόπο όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γωνιών Νίκος Μαρκατάτος ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και ο παιδικός του φίλος Σπύρος Καλλέργης, ενώ στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Με ανάμεικτα αισθήματα τιμής και συγκίνησης παρίσταμαι σήμερα ενώπιων σας, κυρίες και κύριοι, στην ιστορική ετούτη εκδήλωση για τις Γωνιές, για το δήμο Μαλεβιζίου, για την Κρήτη και την Ελλάδα.

Σήμερα, που συγκεντρωθήκαμε, εδώ, στις ιστορικές Γωνιές, για να αποδώσουμε τις δέουσες τιμές σε έναν σύγχρονο ήρωα του τόπου μας, τον Βασίλη Φθενό. Για να αποδώσουμε την ύψιστη τιμή που είθισται να αποδίδουν οι αρχές ενός τόπου ΜΟΝΟ σε  ανθρώπους που υπήρξαν ξεχωριστοί με το παράδειγμα του βίου τους. Και η τιμή αυτή η ύψιστη, συνίσταται στην ανέγερση προτομών και ανδριάντων που θυμίζουν για πάντα τη μορφή των τιμωμένων νεκρών. Φιλοτεχνήσαμε λοιπόν κι εμείς την προτομή του Βασίλη Φθενού, ύστερα από ομόθυμη απαίτηση των χωριανών του, για να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας, ότι ο τιμώμενος υπήρξε ξεχωριστός. Ξεχωριστός σε όλη τη ζωή του! Ξεχωριστός στην στρατιωτική δράση του! Ξεχωριστός και στην ευδόκιμη, διπλή αυτοδιοικητική θητεία του στην υπηρεσία του τόπου μας!

Ο Βασίλης Φθενός δοξάστηκε όμως κυρίως στο πεδίο της στρατιωτικής δράσης. Δε θέλω  να αναφερθώ εγώ στην ηρωική δράση του μεγάλου νεκρού, του οποίου την προτομή αποκαλύπτουμε σήμερα. Θα τα πει αναλυτικά, με σεβασμό στη μνήμη του νεκρού και στην ιστορική αλήθεια, ο άξιος ομιλητής μας: Ο στρατηγός εν αποστρατεία, δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου, τέκνο κι εκείνος των Γωνιών, κ. Ανδρέας Τσιντάρης, ο οποίος τιμάει με τη συμμετοχή του τη σημερινή εκδήλωσή.

Θέλω να πω μόνο πως ο τιμώμενος νεκρός δόξασε τα αξιώματά του, όσα κατέλαβε στον πολυκύμαντο βίο του. Θα αρκούσε μόνο να αναφέρω τη συμμετοχή του στην επιχείρηση «Νίκη», στην Κύπρο, το 1974, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Στα όσα τραγικά, εν τέλει, διεξήχθησαν εκεί, ο Βασίλειος Φθενός διαδραμάτισε θετικό ρόλο, περιορίζοντας το μέγεθος της καταστροφής: Κατορθώνοντας να προσεγγίσει πρώτος τον πύργο ελέγχου του κυπριακού αεροδρομίου,  προκάλεσε αυτός την κατάπαυση των «φίλιων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός ελληνικού αεροσκάφους και το θάνατο 33 επίλεκτων ανδρών. Και στις μάχες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, η ηρωική παρουσία του Βασίλη Φθενού, συνέβαλε στο περιορισμό της αναπότρεπτης ήττας, συμπληρώνοντας νέες σελίδες στη σύγχρονη ελληνική στρατιωτική ιστορία. Και αργότερα ως άρχοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτα ως κοινοτάρχης της γενέτειρας του, κι έπειτα ως δήμαρχος του νεοσύστατου τότε Δήμου Τυλίσου, διακρίθηκε για το ήθος, την ακεραιότητα, την ανιδιοτελή προσφορά για τον τόπο.

Αυτόν τον άνθρωπο τιμούμε σήμερα κυρίες και κύριοι.

Και είναι μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση να συμμετέχω ως δήμαρχος στην σημερινή εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής, την οποίαν αναγείρει ο Δήμος Μαλεβιζίου, μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Σε μια ιστορική στιγμή για τις Γωνιές και το δήμο μας. Τη στιγμή που ο ήρωας Βασίλης Φθενός επιστρέφει στον τόπο του και ταυτόχρονα αποδίδεται στην ιστορία. Στην ιστορία, την οποία επηρέασε θετικά με τη δράση του, και στης οποίας τις ένδοξες σελίδες εντάσσεται στο εξής, ως πρωταγωνιστής ηρωικών γεγονότων και μεγάλης προσφοράς. Και συντελείται, κατ' αυτόν τον τρόπο, η ταύτιση εις το διηνεκές του ήρωα με τη γενέτειρά του, αλλά και η ταύτιση των Γωνιών με τον ήρωα. Εδώ στον ίδιο εύανδρο τόπο των Γωνιών, εμείς και οι επόμενες γενιές, θα συναντάμε τον ήρωα Βασίλη Φθενό και θα παίρνουμε θάρρος και διδάγματα από το παράδειγμα της ηρωικής και ανιδιοτελούς ζωής του.

Ήρωα του ελληνικού στρατού Βασίλη Φθενέ! Τίμησες με τη ζωή και τη δράση σου τον τόπο που σε μεγάλωσε και αργότερα σε τίμησε, αναθέτοντάς στα χέρια σου την ευθύνη της καθοδήγησής του. Σου ανταποδίδουμε κι εμείς σήμερα μέρος από τα οφειλόμενα. Αθάνατος!».

Στεφάνια στην προτομή του Βασίλη Φθενού κατέθεσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρ. Κουκιαδάκης, εκ μέρους του Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη ο Κ. Κεφαλογιάννης, εκ μέρους του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Κενεβέζου, ο Αντιδήμαρχος Μ. Παπαδομανωλάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μ. Καλλέργης, εκ μέρους της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης ο Γ. Μαρκογιαννάκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Γωνιών, Κεραμουτσίου, Μαράθους και Μονής, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Δ/τη Φρουράς Ηρακλείου Αντισυνταγματάρχης Κ. Τσαντηράκης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Β. Μανουράς, ο εκπρόσωπος της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου Γ. Λαμπράκης, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Ηρακλείου Π. Κρουσταλάκης, ο εκπρόσωπος των Απόστρατων Αξιωματικών Π.Α. Ηρακλείου – Λασιθίου Κ. Φωτόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Κομάντος '74 ο Πρόεδρος Π. Αφάλης και ο Δ. Τσαγκαράκης, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Γωνιών, Καβροχωρίου, Μαράθους και Μονής, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σπ. Καλλέργης και Μ. Μποκέας, η οικογένεια του Ήρωα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Κύπρου από τη Μονή, Νικολάου Καβροχωριανού και η οικογένεια του Ήρωα Βασίλη Φθενού.

Αμέσως μετά την τελετή, ακολούθησε κέρασμα εκ μέρους της οικογένειας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ