Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Τριήμερο εκδηλώσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Petite Perle 300×250

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων μετριήμερο κύκλο εκδηλώσεωνστο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο παράρτημά του, το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Πισκοπιανό Χερσονήσου).Ο θεματικός άξονας που έχει ορίσει για αυτή τη χρονιά το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού. Το μέλλον της παράδοσης».

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Οι πολύπλευρες δραστηριότητες των Μουσείων της Ε.Κ.Ι.Μ. ισορροπούν μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, εμπνέοντας τους σύγχρονους επισκέπτεςόλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρασκευή, 17 Μαΐου

  • 10:00΄-11:00΄και 11:00΄-12:00΄|Εκπαιδευτικό πρόγραμμαγια μαθητές «Το χρώμα. Από τα κρητικά υφαντά στον Αλέξη Ακριθάκη»στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Προσφέρεται δωρεάν.

Σάββατο, 18 Μαΐου- Διεθνής Ημέρα Μουσείων

  • Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία και στις εκδηλώσεις της Ε.Κ.Ι.Μ
    Ωράριο λειτουργίας
    Ιστορικού ΜουσείουΚρήτης 09:00΄-17:00΄ και Αγροτικού ΜουσείουΠισκοπιανού10:00΄-18:00΄.
  • 11:00΄-12:00΄|Εικαστικό Εργαστήριοσε παιδιά προσφύγων από τη Φανή Καμπάνη, υπεύθυνη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτωντου Ι.Μ.Κ.
  • 11:00΄-12:30΄ |Ξενάγηση στις μόνιμες Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης από τον Αγησίλαο Καλουτσάκη, επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του Ι.Μ.Κ.
  • 11:00΄-12:00΄|Ξενάγηση στις μόνιμες Συλλογές του Αγροτικού Μουσείου Πισκοπιανού από την Αγγελική Μπαλτατζή, επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Ε.Κ.Ι.Μ.
  • 12:00΄-13:00΄| Ξενάγησητων αγγλόφωνων επισκεπτών στις μόνιμες Συλλογές του Αγροτικού Μουσείου Πισκοπιανού.
  • 13:30΄-15:00΄|Παραδοσιακή μουσική από το σύγχρονο φωνητικό σύνολο «Τσουγκράνες» στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Κυριακή, 19 Μαΐου

  • 10:30΄-17:00΄| Εκπτώσεις στα αντικείμενα (10%) και στις εκδόσεις της Ε.Κ.Ι.Μ.(30%) στο πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
  • 11:00΄-12:15΄ | Εκπαιδευτική δράση για οικογένειες«ElGreco, το μεγάλο ταξίδι»στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Λίγα λόγια για τις δράσεις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης [Παρασκευή, 17 Μαΐου, ώρα 10:00΄ και ώρα 11:00΄]

Είναι η Τέχνη ενιαία; Από τι εμπνέεται παραδοσιακά ο καλλιτέχνης; Πώς το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει την καλλιτεχνική δημιουργία; Πού κρύβονται οι συμβολισμοί του καλλιτέχνη και τι μπορεί να σημαίνουν; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας προβληματίσουν παρατηρώντας τα μοτίβα και τα χρώματα δυο φαινομενικά ασύνδετων συλλογών του ΙΜΚ. Από τη μια, θα παρατηρήσουμε τα παραδοσιακά κρητικά υφαντά του προηγούμενου αιώνα στην Εθνογραφική Συλλογή του Μουσείου, από την άλλη τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη στην περιοδική έκθεση Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει (Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζ. Πορταλάκη) εντοπίζοντας μοτίβα και χρώματα που αποκαλύπτουν τον καλλιτέχνη και τους συμβολισμούς του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα«Το χρώμα. Από τα κρητικά υφαντά στον Αλέξη Ακριθάκη»απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τηλεφωνούν στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ. για να σχεδιάσουν την επίσκεψή τους [τηλ. επικοινωνίας: 2810-283219, εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00΄-17.00΄)].

Προσφέρεται δωρεάν

Εικαστικό Εργαστήριο σε παιδιά προσφύγων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 11:00΄]

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οργανώνει την 3η κατά σειρά δραστηριότητα για οικογένειες προσφύγων, από τις δομές του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού,για το έτος 2019.Με αφορμή τηΔιεθνή Ημέρα Μουσείων θα πραγματοποιηθεί για τα παιδιά ένα εικαστικό εργαστήριο εμπνευσμένο από τις Συλλογές του Μουσείου.

Προσφέρεται δωρεάν

Ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 11:00΄]

Με αφετηρία τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους,το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρουσιάζει στους επισκέπτες του,σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες, την ιστορική διαδρομή και τον πολυπολιτισμικό πλούτο του μεγάλου μεσογειακού νησιού, που φτάνει ως τη σύγχρονη εποχή. Η Βυζαντινή τέχνη και ο πολιτισμός, η περίοδος της Βενετσιάνικης και της Οθωμανικής κυριαρχίας, η εποχή των επαναστάσεων στην πορεία προς την Ένωση με την Ελλάδα, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση, αλλά και ο λαϊκός πολιτισμός της κρητικής υπαίθρου, προβάλλονται μέσω επιλεγμένων εκθεμάτων σε συνδυασμό με πλούσιο εποπτικό υλικό και πολυμέσα.

Ελεύθερη είσοδος

Ξενάγηση στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού Χερσονήσου [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 11:00΄ (στα ελληνικά), ώρα 12:00΄ (στα αγγλικά)]

Το Αγροτικό Μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού του Πισκοπιανού(3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου).Οι Συλλογές του Μουσείου παρουσιάζονται θεματικά με εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Οι ενότητες των μόνιμων Συλλογών του Αγροτικού Μουσείου αποτυπώνουν την αγροτική ζωή, την καθημερινότητα στην ύπαιθρο, τα προβιομηχανικά εργαστήρια, την τέχνη και τις τεχνικές της υφαντικής. Οι πρακτικές του παρελθόντος ισορροπούν με την τεχνολογίαμε το σύνολο των εκθεμάτων να υποστηρίζεται από ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση ανά εκθεσιακή ενότητα.

Ελεύθερη είσοδος

Φωνητικό Σύνολο «Τσουγκράνες» στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 13:30΄]

Το φωνητικό σύνολο «Τσουγκράνες» διατηρεί ζωντανή την παράδοση τόσο με αυθεντικές όσο και διασκευασμένες μελωδίες. Δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο το 2016 από τη μουσικό Ελεάννα Παπανικολοπούλου και μια μεγάλη ομάδα νέων καλλιτεχνών. Το ρεπερτόριο αντλείται από τη μουσική παράδοση της Ελλάδας, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης θάλασσας. Τα τραγούδια χαρτογραφούν μια μουσική διαδρομή απότην Κρήτη,τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Δράμα, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αρμενία και αντηχούν μέχριτσιγγάνικους καιαφρικανικούς σκοπούς. Το φωνητικό σχήμα συνοδεύει σύνολο παραδοσιακών κρουστών.

Ελεύθερη είσοδος

Εκπαιδευτικά Πρωινά για οικογένειες | ElGreco, το μεγάλο ταξίδι[Κυριακή, 19 Μαΐου, ώρα 11:00΄]

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επαναλαμβάνει μια δράση για όλη την οικογένεια. Οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σύνολό τους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να περιηγηθούν τις εκθέσεις του Μουσείου. Με αφετηρία τους δύο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που βρίσκονται στο Ιστορικό Μουσείο [Η Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά(1570) και ηΒάπτιση του Χριστού(1569)] σκιαγραφείται η πορεία του Θεοτοκόπουλουαπό καλλιτέχνη της Κρήτης σε καλλιτέχνη του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από ποικίλες εικαστικές δραστηριότητες, εποπτικό υλικό και οθόνες αφήςοι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο, τη ζωή, τις μετακινήσεις και την εποχή του ζωγράφου.

Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους.Η δήλωση συμμετοχήςείναι απαραίτητη καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά οικογένεια. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1:15΄ περίπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-283219, εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13:00΄-17:00΄).

Εκπτώσεις έως 30% στο Πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης [Κυριακή, 19 Μαΐου, ώρες λειτουργίας 10:30΄-17:00΄]

Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν πρωτότυπες και μεταφρασμένες μελέτες που αποτυπώνουν τα πεδία του ενδιαφέροντος της Ε.Κ.Ι.Μ. και τις δραστηριότητες των Μουσείων της, στην ιστορία, εθνογραφία, αρχαιολογία, λογοτεχνία, φιλολογία, τέχνη κ.ά.

Παράλληλα, στο πωλητήριο διατίθεται ποικιλία διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων. Κοσμήματα, αγγεία, εικόνες, αντίγραφα από τις Συλλογές του Μουσείου, χαρτικά είδη, σειρά από γκραβούρες-χάρτες και κάρτες, αναμνηστικά καθώς και παιδικά είδη για τους μικρούς μας φίλους.

Σημαντική θέση στο πωλητήριο του Ι.Μ.Κ. έχουν οι δημιουργίες εικαστικών και νέων σχεδιαστών. Ασήμι, ημιπολύτιμες πέτρες, μετάξι, ξύλο, πηλός είναι κάποια από τα υλικά των συνθέσεων με πηγή έμπνευσης τα εκθέματα του Μουσείου.

Η πρόσβαση στο πωλητήριο είναι ελεύθερη στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Πληροφορίες (Ι.Μ.Κ.): 2810-283219, εσωτ. 101 | [email protected]

Πληροφορίες (Α.Μ.Μ.Π.): 28970-23303 | [email protected]

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ