Ξεκινάει η εφαρμογή διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων σε Ηράκλειο και Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ., στο πλαίσιο της προώθησης λύσεων κυκλικής οικονομίας, ανέλαβε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμού για την μέθοδο της διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων για τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Οι προτάσεις της επιστημονικής ομάδας – μιας ομάδας με σημαντική διεθνή και εθνική εμπειρία στο αντικείμενο – παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο Χάρη Μαμουλάκη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και σε υπηρεσιακά στελέχη των δύο Δήμων και σύμφωνα με αυτές:

1. Προχωρά έως 28/6/2019  η υποβολή των προτάσεων των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στο ΠΕΠ Κρήτης για χρηματοδότηση της αγοράς καφέ κάδων εξωτερικού χώρου, καφέ κάδων εσωτερικού χώρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οχημάτων συλλογής και κινητού εξοπλισμού μεταφόρτωσης  τροφικών υπολειμμάτων.

2. Θα διεκδικηθεί  έως τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση για την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης έτσι ώστε να ξεκινήσει εντός του 2020 η σταδιακή συλλογή3.000 τν / έτος τροφικών υπολειμμάτων και η επεξεργασία τους με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

3. Θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου με τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την συνολική ανάληψη αρμοδιότητας υλοποίησης του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος για 3 έτη.

4. Η συλλογή, επεξεργασία και ευαισθητοποίηση θα ξεκινήσει από τις αρχές του  2020 και θα  γίνει κατά προτεραιότητα σε εστιασμένους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων  όπως Υπεραγορές Τροφίμων, Οπωροπωλεία, Ανθοπωλεία,  Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία αλλά και σε μια Πράσινη Γειτονιά 150 νοικοκυριών του Δήμου Ηρακλείου.

Με την εφαρμογή της ολοκληρωμένης αυτής δράσης οι Δήμοι, οι πολίτες θα επωφεληθούν πολλαπλά καθώς:

1. Θα μειωθεί ο όγκος επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Μονάδα Προεπεξεργασίας και ο όγκος ταφής στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων κατά 3.000 τν / έτος

2. Θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές και εξοπλισμός για την διαχείριση βιοαποβλήτων της τάξης του 1,2 εκ ευρώ

3. Θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας καθώς θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή με την συμβολή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο αρχικό στάδιο διάρκειας 3 ετών, για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια από τους δύο Δήμους με χαμηλότερο κόστος.

4. Θα διατεθούν 1.000 τν  / έτος φυσικό λίπασμα απ'  ευθείας στους πολίτες  των δύο Δήμων και για περιαστικό πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους

5. Θα ενημερωθούν οι πολίτες ων δύο Δήμων με στοχευμένη καμπάνια για την σημασία χωριστής συλλογής οργανικού και κομποστοποίησης αυτού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. δεν σταματάμε την προσπάθεια για να γίνει η μέθοδος της διαλογής στην πηγή μια διαδικασία της καθημερινότητας για τον καθένα μας, επαγγελματία και ιδιώτη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας. Με χαρά διαπιστώνουμε μέρα με την ημέρα ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα, επιζητούν όλο και περισσότερη ενημέρωση και φυσικά τα μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Γι' αυτό κι εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας!».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ