Χτίζοντας και αναπτύσσοντας τα Καλέσσα στο μέλλον

Petite Perle 300×250

του Αντώνη Βασιλάκη*

Το όνομα Καλέσα χάνεται στα βάθη της ιστορίας με αναφορές στο όνομα του χωριού από τον 12ο αιώνα μ.X., σε αρχεία που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες της πόλης του Ηρακλείου.

Στο άλλοτε πλούσιο κεφαλοχώρι είναι πρόσφατη η εικόνα από στρατιές εργατών που κατέφθαναν από χωριά της ενδοχώρας και Νομών της Κρήτης την περίοδο του τρύγου για να δουλέψουν στα αμπέλια των πλούσιων γαιοκτημόνων και μεγάλων σταφιδοπαραγωγών του χωριού.

Όμως οι νέες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφεραν σημαντικές αλλαγές στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και ευρύτερα στην αγροτική παραγωγή, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την παραγωγή σταφίδας και τους άλλοτε μεγάλους σταφιδοπαραγωγούς. Υπήρξε λοιπόν ανάγκη για προσαρμογή σε μία Νέα Τάξη Πραγμάτων και στη ζήτηση που επέβαλε η παγκοσμιοποίηση. Οι κάτοικοι των Καλεσών αναζήτησαν ή στράφηκαν ή αναγκαστικά οδηγήθηκαν, σε επαγγέλματα που αφορούν τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και πολλοί στον κατασκευαστικό χώρο ως ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά σε τουριστικά επαγγέλματα.

Το 1994 τα Καλέσα εντάσσονται στον πρώτο καποδιστριακό Δήμο με το όνομα Δήμος Γαζίου, μαζί με άλλα κοντινά χωριά όπως το Καβροχώρι, η Ροδιά, η Αχλάδα, η Αγία Πελαγία, το Φόδελε, το Τσαλικάκι καθώς και μικρότερους οικισμούς και μετόχια. Τα Καλέσα πλέον αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνον, του νέου Καποδιστριακού Δήμου, έχοντας μπροστά τους μια πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση για το μέλλον τους, την οικονομική και αισθητική τους αναβάθμιση. Δυστυχώς όμως οι συνθήκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δυναμική που αυτή παράγει πανελλαδικά, δεν είναι στο σημείο που θα έπρεπε.

Οι παρεμβάσεις που επιτεύχθηκαν ήταν μικρής εμβέλειας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθούν εύκολα τα μεγάλα έργα, όπως ο βιολογικός καθαρισμός. Παρόλα αυτά όμως ήδη από το 1990 και μετά δειλά-δειλά, αρχίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στα Καλέσα που αποκτούσε συνεχώς και περισσότερη δυναμική στην πορεία του χρόνου. Καθιστά έτσι αναγκαία για την τοπική κοινωνία, μία άλλου είδους ανάπτυξη, πιο σύγχρονη με ακριβή και απόλυτο σχεδιασμό που να δημιουργεί συνθήκες για μεγάλα έργα που θα βελτιώσουν και θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής.

Το 2010 ο νέος Καλλικρατικός μεγάλος Δήμος Μαλεβιζίου, αρχίζει να δημιουργεί ξανά νέες προκλήσεις βάζοντας τις πρώτες βάσεις για ένα δυναμικό παρόν και μέλλον της Κοινότητας Καλεσών, στο μεγάλο σχήμα που γεννήθηκε. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν χάρη στο νέο δημοτικό σχήμα, την άξια διοίκηση του δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη και την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία του με την κοινότητα των Καλεσών, είναι πολλά. Αναφέρω χαρακτηριστικά:

  • Αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, αναπλάσεις, καθαρισμοί, αποκομιδές
  • Ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού
  • Αγροτική οδοποιία
  • Γεωτρήσεις πόσιμου νερού
  • Κοιμητήρια στα ήδη αγορασμένα από το παρελθόν οικόπεδα
  • Ανάπλαση Κάτω Καλεσών (Α και και Β φάση)
  • Δρόμος Γάζι-Καλέσσα
  • Σύγχρονος φωτισμός Led εντός της κοινότητας
  • Ανάδειξη παλιού οικισμού
  • Αρδευτικά δίκτυα και επέκταση δικτύου
  • Αναβάθμιση αθλητικού κέντρου γηπέδου με νέες εγκαταστάσεις κι σύγχρονο φωτισμό
  • Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αστικό ιστό της Κοινότητας Καλεσών
  • Ανάδειξη παλαιού δημοτικού σχολείου Καλεσών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Δρόμος προς ΠΑΓΝΗ
  • Νέο Νηπιαγωγείο Καλεσών
  • Αναβάθμιση του νέου Δημοτικού Σχολείου Καλεσών σε τετραθέσιο και άμεσα σε πενταθέσιο μιας και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες για νέα κτηριακά με τρεις νέες αίθουσες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, ορατό από τους κατοίκους της τοπικής Κοινότητας, το οποίο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που κλυδωνίζει τη χώρα μας, από το 2009 και μετά δηλαδή μια δεκαετία περίπου.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των Καλεσσών δεν κρύβεται σε κανένα μαγικό λυχνάρι, είναι κοντά μας, είναι δίπλα μας, την βλέπουμε καθημερινά και την ακούμε και έχει πολλές πτυχές αρκεί να είναι συλλογική. Απαιτεί συνοχή και συμπόρευση, με παράλληλη επιλογή των αποδεδειγμένα αξίων και ικανών, που θα πλαισιωθούν από νεώτερους επίσης άξιους και με όραμα. Με αυτές τις προϋποθέσεις, με σοβαρό σχεδιασμό και θέληση για δουλειά και υλοποίηση η τοπική Κοινότητα θα αλλάξει και θα αναβαθμισθεί περαιτέρω δυναμικά και αποφασιστικά.

Τα Καλέσα θα έχουν στο άμεσο μέλλον την ευκαιρία και πρέπει να στραφούν στο μεγάλο πλούτο, που ακούει στο όνομα θάλασσα και τουριστική βιομηχανία, μια βιομηχανία που διαθέτει πολύπλευρες οικονομικές πτυχές δράσης, με μεγάλο εύρος σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν μάλιστα η Κρήτη έχει φτάσει πλέον στο σημείο να θεωρείται παγκόσμιος προορισμός.

Και για να γίνω πιο σαφής αναφέρομαι στον αγροτοτουρισμό με τις διάφορες εναλλακτικές μορφές του και δράσεις του, όπου μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία από μεσογειακές χώρες που έχουν επενδύσει στο κομμάτι αυτό όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Ο τοπικός Δήμος θα πρέπει να χτίσει ένα ιστό που θα συνδέει άμεσα την τουριστική ζώνη με το χώρο του Δήμου και φυσικά τα όμορφα Καλέσα. Η ανάπτυξη διαφόρων καλλιεργειών με παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, η παραδοσιακή παραγωγή λαδιού, η παραδοσιακή παραγωγή κρασιού με τα πατητήρια και τα καζάνια που κάνουν απόσταξη, η ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας, της τοπικής κουζίνας και της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας, θα αποτελέσουν κίνητρα για νέους επισκέπτες στην Κοινότητα. Παράλληλα η ανάδειξη μονοπατιών για περιπατητές, για επισκέψεις σε εξωκλήσια, η διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου που θα διευκολύνουν και τις βιωματικές δράσεις που μπορούμε εύκολα να διοργανώσουμε, θα δώσει νέα πνοή στο Δήμο Μαλεβιζίου και φυσικά στα Καλέσα.

Για όλα τα παραπάνω βέβαια είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξουν παραδοσιακοί ξενώνες και καταλύματα για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, που θα δώσει ώθηση και στην τοπική οικονομία. Είναι όλο αυτό ένα σχέδιο που απαιτεί να υπάρξουν οι άνθρωποι που θα έχουν τη θέληση να το υλοποιήσουν. Τα παραπάνω θα συμβάλλουν σημαντικά στην αισθητική και οικονομική αναβάθμιση των Καλεσών, ενώ συνάμα θα δημιουργήσουν και έναν αέρα αισιοδοξίας και πολιτισμού για τα παιδιά του τόπου μας που τόσο έχουν ανάγκη. Άλλωστε τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον μας, είναι η συνέχειά μας και νομίζω ότι αξίζει να παλέψουμε για αυτά.

Τέλος, η 26η Μαΐου θα πρέπει να βρει την τοπική κοινωνία σε πλήρη ηρεμία, με απόλυτο σεβασμό μεταξύ των κατοίκων. Με όρεξη για δουλειά, χωρίς ιδιοτελή συμφέροντα και ενδόμυχες αρνητικές δεύτερες σκέψεις,τα Καλέσα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν,με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου και των κατοίκων του.

  • Ο κ. Αντώνης Βασιλάκης είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καλεσών, ελεύθερος επαγγελματίας και υποψήφιος ξανά για το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας με το συνδυασμό "Νέοι Δρόμοι" του νυν και ξανά υποψηφίου δημάρχου Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη. Σπουδάζει στο Ε.Α.Π. Ευρωπαϊκές σπουδές, Πολιτική Ιστορία και Πολιτισμό.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ