Ενδυνάμωση των απομακρυσμένων οικισμών του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Τα ορεινά και τα πεδινά χωριά του Μαλεβιζίου αποτελούν το κόσμημα αυτού του τόπου. Κάθε πέτρα που υπάρχει, κάθε σοκάκι και κάθε παλαιό, πέτρινο σπίτι, κρύβει μια ιστορία, που οδηγεί τη σκέψη μας στους ανθρώπους που μόχθησαν για να τα φτιάξουν και που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να τα κρατήσουν απολιόρκητα από κάθε κατακτητή, και ζωντανά μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού.

Για να μη χαθούν αυτές οι μνήμες, θα πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να παραμείνουν ζωντανά όλα αυτά τα χωριά του Μαλεβιζίου, ιδιαίτερα εκείνα που δεν υπάρχουν νέοι, αλλά τα κρατούν ακόμα όρθια άνθρωποι ηλικιωμένοι, μα συνάμα, δυναμικοί  και άξιοι, ορμώμενοι από  τις αρχές που μεγάλωσαν και τις εμπειρίες που έζησαν σε αυτούς τους τόπους! Σε αυτούς τους κατοίκους οφείλουμε το γεγονός ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς αυτά τα μέρη και δεν έχουν σβήσει ακόμα τα όμορφα χωριά μας!  

Κατ' εμένα, υπάρχει ακόμη ελπίδα!! Μπορούμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια των ανθρώπων αυτών με ισχυρότερα μέσα, τα οποία διαθέτει κάθε δημοτική αρχή. Εξάλλου, την άποψή μου αυτή ενισχύει και ο νυν Δήμαρχος κ. Κώστας Μαμουλάκης έμπρακτα, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, αν μελετήσει κανείς το πρόγραμμα που καταθέτει, αλλά και από τη μέχρι τώρα πορεία του ως Δήμαρχος, με την υλοποίηση πολλών έργων σε αυτούς τους οικισμούς.

Στην πράξη, η πραγμάτωση του οράματος  αυτού είναι εφικτή, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραμέτρους και θέτοντας τους εξής στόχους:

  • Να δοθούν κίνητρα στους νέους ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή τους στα χωριά, ή ακόμη και η επιστροφή τους σε αυτά, επιτυγχάνοντας παράλληλα αποκέντρωση και αποσυμφόρηση της κεντρικής πόλης του Μαλεβιζίου, δηλαδή του Γαζίου. Το βασικότερο κίνητρο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στους απομακρυσμένους και, σχεδόν, εγκαταλελειμμένους οικισμούς.
  • Η ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να γίνονται ενημερώσεις των αγροτών και εγκεκριμένες προτάσεις για υλοποιήσιμες, εναλλακτικές καλλιέργειες. Επιπλέον, είναι επιτακτική,  η διεκδίκηση, ως δήμος,  καταλληλότερης τιμής των κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας κερδοφόρου, αυξημένης παραγωγής των παραδοσιακών, αλλά και καινοτόμων αγροτικών προϊόντων του Μαλεβιζίου.
  • Οικονομική και τεχνολογική στήριξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μέσω των οποίων είναι δυνατή η διαφήμιση, η προώθηση και η εμπορία των μαλεβιζιώτικων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, τόσο εντός του Δήμου Μαλεβιζίου, όσο και εκτός συνόρων.   
  • Επίσης, είτε  για οικονομικούς λόγους είτε για συναισθηματικούς, αρκετοί Μαλεβιζιώτες έχουν την επιθυμία να επιστρέψουν στο πατρικό τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε καλύτερο οικογενειακό περιβάλλον, κοντά στη φύση. Αυτό απαιτεί οικονομική ενίσχυση από προγράμματα αναπαλαίωσης κτηρίων , μέτρο που ήδη έχει λάβει ο κ. Κώστας  Μαμουλάκης, εφόσον έχει πράξει τις απαραίτητες ενέργειες ένταξης σε προγράμματα ανάδειξης των οικισμών ως «Παραδοσιακών», και η προσπάθεια αυτή υλοποιείται για όλα τα χωριά του Δήμου Μαλεβιζίου, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό. Με αυτό το μέτρο, δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς κατοίκους του Δήμου Μαλεβιζίου, να ανακαινίσουν το πατρικό τους σπίτι και να μπορούν να επισκέπτονται συχνότερα, ή ακόμη και να κατοικίσουν μόνιμα,  στον τόπο καταγωγής τους.  
  •  Στήριξη Πολιτιστικών Συλλόγων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων χωριών, όπου υπάρχουν λιγοστοί κάτοικοι, ώστε να συνεχιστεί η δράση τους με τις διάφορες εκδηλώσεις πατροπαράδοτων εθίμων, εορτών και η οποιαδήποτε, άλλη δραστηριότητα που αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές κάθε χωριού του Μαλεβιζίου. 
  • Ανάπτυξη αγροτουρισμού. Αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο ανάπτυξης και αναζωογόνησης  της υπαίθρου, γιατί το Μαλεβίζι διαθέτει μεγάλο αξιοποιήσιμο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση, όπως είναι ο λαϊκός και πολιτισμικός πλούτος. Με τον αγροτουρισμό επιτυγχάνεται η  δημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας, οι οποίες εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον, η δημιουργία θέσεων εργασίας, και κατά συνέπεια συγκράτηση του πληθυσμού  στα χωριά, η προώθηση των γεωργικών προϊόντων και η  αύξηση των εσόδων. Οπότε, συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων.
  • Αγροτική οδοποιία. Είναι απαραίτητη η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των αγροτών στο χώρο εργασίας τους.

Πιστεύω ότι με λίγη καλή θέληση και μεράκι θα καταφέρουμε να αναστηλώσουμε τα ερειπωμένα χωριά μας! Χρειάζεται πίστη, θετική ενέργεια, κατάλληλη δραστηριοποίηση, και να καθοδηγηθούμε από τα συναισθήματα που αναβλύζουν μέσα από τα ερημωμένα σοκάκια, τις παλιές φωτογραφίες, τις εικόνες της φύσης και τις  ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν στον παλμό της ζωής στα χωριά, και της κουλτούρας,  εκείνης της  εποχής .

Για να αποκτήσει ξανά η ύπαιθρος, ζωντάνια και δύναμη! 

Η Φιολιτάκη Μαρία, του Σπύρου και της Ειρήνης Φιολιτάκη, γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στην Τύλισο Μαλεβιζίου, σε ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και κεφαλοχώρια του Δήμου Μαλεβιζίου. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Βουϊδάσκη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη, την Ειρήνη και τη Σωτηρία.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

-Χημικός Μηχανικός, απόφοιτους Εθνικού Μετσόβιου Ππολυτεχνείου Αθηνών

-Μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

-Πρακτική άσκηση στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης

-Διπλωματική στον τομέα «Αξιοποίηση Βιομάζας»

-Γνώσεις Αγγλικής γλώσσας, κάτοχος πτυχίου Lower και Η/Υ, AutoCad.

-Συμμετοχή σε συνέδριο στην Παλαιόχωρα Χανίων, με θέμα: «Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας».

ΚΟΙΝΑ:

Είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Τ.Σ. Τυλίσου του Δήμου Μαλεβιζίοιυ, 2011-2015.

-Διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ. Τυλίσου του Δήμου Μαλεβιζίου για χρονική περίοδο 3 μηνών (Ιούνιος-Αύγουστος 2015)

-Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Π.Σ. Τυλίσου, 2006-2010.

-Μέλος Φοιτητικού Συλλόγου Κρητών Αθήνας κατά τη χρονική περίοδο των σπουδών της.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

-Υπεύθυνη εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ELOTEN ISO 22000) στο βιομηχανικό τομέα παραγωγής & τυποποίησης τροφίμων.

-Ποιοτικός Ελεγκτής, στη βιομηχανική μονάδα της πολυεθνικής Coca-Cola, στην παραγωγή & εμφιάλωση νερού.

-Δ.Ε.Υ.Α. Μαλεβιζίου, ως χημικός μηχανικός.

-Διδασκαλία μαθημάτων χημείας, φυσικής, φροντιστηριακού χαρακτήρα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ