Η σωστή διατροφή και ο ύπνος, βασικοί παράγοντες για την επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Petite Perle 300×250

Μετά από 2 χρόνια συνεχούς προετοιμασίας, με στοίβες βιβλία και σημειώσεις πάνω στα γραφεία αλλά και κεφάλια ῾γεμάτα῾ γνώσεις, οι μαθητές της Γ Λυκείου καλούνται σε μερικές μέρες να εξαργυρώσουν την προσπάθεια τους αυτή!!!

Τέσσερις και σε κάποιες περιπτώσεις πέντε φορές καλούνται οι υποψήφιοι να αποδείξουν τις γνώσεις τους σε μία διαδικασία πολύ ψυχοφθόρα για αυτούς κυρίως, αλλά και για τους δικούς τους.

Έχοντας λοιπόν καταβάλλει ο κάθε μαθητής τη δική του προσπάθεια δεν θα πρέπει να αμελήσει δύο άλλους βασικούς παράγοντες που παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στις εξετάσεις : τη διατροφή και τον ύπνο.

Οι νευρώνες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά των πληροφοριών από την βραχεία στην μακροπρόθεσμη μνήνη, για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται ύπνο. Ύπνο ποσοτικό και ποιοτικό!!!

Από μελέτες γνωρίζουμε ότι μαθητές που κοιμούνταν ομαλά, συμπληρώνοντας 7 ώρες ύπνου είχαν καλύτερες αποδόσεις στις εξετάσεις κατά 10% σε σχέση με αυτούς που στερούνταν ύπνο.

Τι καθορίζει όμως τον ποιοτικό ύπνο;

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού, κυρίως λιπαρού πριν τον ύπνο. Το δείπνο ωφέλιμο θα ήταν να λαμβάνεται περίπου 3 ώρες πριν από την ώρα που ο μαθητής θα πάει στο κρεβάτι. Αν όμως το στομάχι ζητάει κάτι, τότε μπορεί να καταναλωθεί ένα γιαούρτι ή ένα μπωλ με δημητριακά (εάν φυσικά δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη).

Καλό επίσης θα είναι μετά τις μεσημεριανές ώρες να απογεύγονται καφές και τσάι λόγω της καφεϊνης που περιέχουν και η δράση της οποίας διαρκεί αρκετές φορές περισσότερο από 12 ώρες.

Αντιθέτως μία ζεστή κούπα γάλα χαλαρώνει και βοηθάει για ένα καλό ύπνο.

Σύμφωνα με έρευνες το σωστό πρωινό συμβάλλει σε καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις!!!

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνδρακες βραδείας απελευθέρωσης, όπως ψωμί ολικής άλεσης ή μούσλι τα οποία δίνουν ενέργεια διαρκείας. Φυσικά χρειαζόμαστε και πρωτεϊνη την οποία θα βρούμε σε μία κούπα με γάλα, ένα γιαούρτι ή ένα αυγό.

Τα γεύματα θα πρέπει να είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και καλό θα είναι να αποφεύγονται άσκοπα τσιμπολογήματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να φιλτράρουμε αυτά που τρώμε ώστε να έχουν τα συστατικά που χρειαζόμαστε. Πολλοί πιστεύουν ότι οι φυσικοί χυμοί κάνουν καλό!!! Μύθος!!! Τα σάκχαρα εισέρχονται άμεσα στον οργανισμό και δίνουν ενέργεια που διαρκεί όμως λίγο. Καλύτερο είναι να καταναλώσουμε τα φρούτα στην φυσική τους μορφή. Επίσης, οι άψητοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεϊνη και δίνουν για αρκετό χρόνο το αίσθημα του κορεσμού.

Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, βοηθά στην καλυτέρευση της διάθεσης, η οποία είναι επίσης σημαντική!!!

Το νερό, που συχνά αγνοούμε, έχει τον δικό του ωφέλιμο ρόλο. Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για την υψηλή συγκέντρωση. Η ελλιπής ενυδάτωση πολλές φορές προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση και χαμηλά αντανακλασικά.

Έρευνες επίσης έχουν δείξει ὀτι ὀσοι κατανἀλωναν νερό κατά την διάρκεια της εξέτασης είχαν κατά 5% καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που δεν έπιναν. Για αυτό, καλό θα είναι ο υποψήφιος να έχει μαζί του ένα μικρό μπουκάλι με νερό και να πίνει λίγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης το πρωί μετά το ξύπνημα ένα ποτήρι με νερό βοηθάει πολύ!!!

Η καλή διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος δεν πρέπει λοιπόν να περνάνε σε δεύτερη μοίρα.  Φαντάζεστε ότι μία βελτιωμένη κατά 10-15% επίδοση μπορεί λοιπόν να οφείλεται στη σωστή τους διαχείριση;

Μετζάκης Εμμανουήλ

Φροντιστήριο ΚΥΚΛΟΣ

φωτογραφία:newsitamea

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ