Τίμησαν τη μνήμη των 62 Μαρτύρων, στο Γάζι (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Petite Perle 300×250

Το καθιερωμένο ετήσιο  Αρχιερατικό Μνημόσυνο στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι, για την ανάπαυση των ψυχών των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής κατοχής τελέστηκε το πρωί, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών αλλά και απογόνων των ηρώων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας.  

Το μνημόσυνο  παρουσία πλήθος κόσμου και φορέων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Το συγκεκριμένο εκκλησάκι  ίσως είναι από τα ελάχιστα που δεν έχει λείψανα αγίων αλλά οστά ηρώων.

Φέτος για πρώτη φορά οι 62 Μάρτυρες πήραν μορφή αφού ο πίνακας του ζωγράφου Αριστόδημου  έγινε εικόνα.  

Η πρώτη εκτέλεση έγινε στις 3 Ιουνίου1942 και η δεύτερη στις 14 Ιουνίου 1942.

 Στα ιστορικά γεγονότα  που οδήγησαν στις διαδοχικές εκτελέσεις αναφέρθηκε η φιλόλογος Μάρα Παναγιωτάκη.

Στη συνέχεια  έγινε προσκλητήριο νεκρών ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Μαλεβιζίου, αντιδημάρχου Μανώλη Παπαδομανωλάκη, τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου  Νίκο Ηγουμενίδη, το βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, το βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, το βουλευτή Ηρακλείου Σπύρο Δανέλλη, τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, το νεοκλεγέντα Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλη  Καρκανάκη,  την αναπληρώτρια γραμματέα της Ν.Ε ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου Έφη Βολανάκη, από την Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου ο κ. Φακουκάκης, από την Ένωση Απόστρατων  Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου, από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, από το Σωματείο Αγωνιστών  Εθνικής Αντίστασης Ομάδων Μπαντουβάδων, από τους Αγωνιστές της Εθνικής Επαναστατικής Επιτροπής, από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, από την ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπο Λεκάκη, από το Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων, από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Μιχάλη Δελάκη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Στέφανα κατατέθηκαν επίσης από τις οικογένειες: Εμμανουήλ Ανωγειανάκη, Παναγιώτη Φρυσούλη, Σταύρου Ανωγειανάκη, Νικόλαου Κατεχάκη, Γιώργου Σκουλά, Γιώργου Μπανουβά, Κωνσταντίνου Στεφανάκη, και Γεωργίου Σταυρουλάκη.   

Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι  βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ  Σωκράτης Βαρδάκης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και υποψήφιοι βουλευτές κομμάτων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ αμέσως μετά ο Δήμος Μαλεβιζίου πρόσφερε καφέ, στην καφετέρια "Πυραμίδα" στην πλατεία του Γαζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ