Έτοιμο φάκελο στη νέα κυβέρνηση για τα κοιτάσματα της Κρήτης θα δώσει η ΕΔΕΥ

Petite Perle 300×250

Για την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίου έχουν ενημερωθεί οι εταιρείες της κοινοπραξίας, ότι θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πρώτη από τις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης.

Εκτός εάν καθαρογραφεί μέχρι αύριο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η εγκριτική και για τη δεύτερη σύμβαση, για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης κοντά στη Γαύδο, τότε στην τελετή θα πέσουν οι υπογραφές μόνο για το τεμάχιο στα δυτικά του νησιού στα ανοιχτά από τα Φαλάσερνα.

Αν και δεν υπάρχουν ουσιαστικές και μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συμβάσεων, εντούτοις το Ελεγκτικό δεν έβγαλε μία κοινή απόφαση αλλά δύο χωριστές. Και για τις δύο συμβάσεις η απόφαση είναι θετική ωστόσο ως προς το τυπικό της υπόθεσης, έχει καθαρογραφεί μόνο η μία απόφαση και επομένως η δεύτερη σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί – εκτός απροόπτου – μετά τις εκλογές.

Μετά τις εκλογές πάντως η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να τρέξει και νέα πρότζεκ για την αγορά υδρογονθράκων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥ αυτήν την περίοδο "τρέχει" την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών για τις νέες περιοχές που σκοπεύει να διαθέσει για έρευνα και εκμετάλλευση νοτίως της Κρήτης. 

Πρόκειται για δύο περιοχές με διαφορετική μορφολογία  από τα θαλάσσια μπλοκ που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία ExxonMobil Total ΕΛΠΕ στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Επί της ουσίας πρόκειται για περιοχές που είχαν παραμείνει αδιάθετες σε προηγούμενους κύκλους παραχωρήσεων και των οποίων τα στοιχεία και δεδομένα έχουν αναλυθεί εκ νέου και εμπλουτιστεί, με στόχο να κινητοποιηθεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για το ίδιο πετυχημένο μοντέλο που ακολουθήθηκε προκειμένου να κινητοποιηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον στις άλλες περιοχές της Κρήτης, που έφερε τελικά μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol. 

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να έχει έτοιμη και αδειοδοτημένη την περιοχή ώστε να είναι διαθέσιμη για εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές και ο φάκελος να παραδοθεί πλήρης στη νέα κυβέρνηση η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή: energypress

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ