Γιόρτασαν τον Κλήδονα και πέρασαν πολύ καλά στην Τύλισο (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ' Αη Γιαννιού τη Χάρη
Κι απού ναι καλορίζικος το ταίρι του να πάρει

Με αυτήν την μαντινάδα μας καλωσόρισε στο χωριό του στην Τύλισο ο πατέρας του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Στέλιος.

Με τον πλέον παραδοσιακό τρόμο αναβίωσαν το έθιμο του Κλήδονα οι κάτοικοι της Τυλίσου με τις εκδηλώσεις μάλιστα να είναι διήμερες.

Την Κυριακή οι ανύπανδρες κοπέλες της Τυλίσου έβαλαν το νερό στη στάμνα, έριξαν μέσα από ένα αντικείμενο (φρούτα) και στη συνέχεια την σκέπασαν με κόκκινο ύφασμα, ενώ παράλληλα προσεύχονται σύμφωνα με την παράδοση στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Παράλληλα, με καντάδα στα σοκάκια του χωριού, οι νέοι και οι νέες γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι, πήραν τους Μάηδες και τους έκαψαν στην πλατεία με τα μικρά παιδιά αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους να πηδάνε πάνω από αυτή τρεις φορές, με το κέφι να κορυφώνεται και να στήνεται ο πρώτος χορός γύρω από τη φωτιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Ανήμερα του Άη Γιαννιού, του Ριζικάρη αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη, πιστός στις παραδόσεις του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου διοργάνωσε μία ακόμη εξαιρετική βραδιά, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στο γλέντι.

Αρχικά, ανοίχτηκε η στάμνα με τις κοπέλες να περιμένουν στη σειρά να ακούσουν τη μαντινάδα τους.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Ζαχαριουδάκη, με τα μικρά παιδιά της Τυλίσου να ανοίγουν το χορό, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις με τις φιγούρες που τους είχε διδάξει ο χοροδιδάσκαλος Μανώλης Παπαδάκης.

Η κ. Βανέσα Κεκερή με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Τυλίσου κ. Στεφανάκη Ελένη και τον χοροδιδάσκαλο κ. Μανώλη Παπαδάκη.

Ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους παρευρισκόμενους η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τυλίσου κ. Ελένη Στεφανάκη και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, ο οποίος αφού συνεχάρη τον δραστήριο Σύλλογο για τις εκδηλώσεις του, τόνισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των Συλλόγων του Μαλεβιζίου που προάγουν έργο και συνδράμουν στο μέγιστο στη διατήρηση των εθίμων του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος πλαισιωνόταν από πολλά μέλη της παράταξης "Το Μαλεβίζι Μπορεί", που για ακόμη μία φορά ανταποκρίθηκαν και έδωσαν το "παρών" στις εκδηλώσεις του Μαλεβιζίου.

Στην γιορτή παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής του ΜΕΡΑ25 στο Ηράκλειο Γιώργος Λογιάδης και ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ματαλιωτάκης.

Το γλέντι του Συλλογου διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με την πίστα να μην αδειάζει ούτε λεπτό.

Αξίζει συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση το νέο Συμβούλιο του Π.Σ. Τυλίσου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ