Χοντρό παιχνίδι στις πλάτες των παραγωγών του Ηρακλείου – Χωρίς αποζημιώσεις τα επιτραπέζια σταφύλια

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Ηρακλείου που βλέπουν ότι εμπαίζονται απροκάλυπτα από το ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με ΚΥΑ, το Υπουργείο προχωράει τις επόμενες μέρες σε χορήγηση de minimis ύψους 5,35 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς σταφυλιών μόνο της Κορινθίας, αφήνοντας στο έλεος της μοίρας τους, τους παραγωγούς του Ηρακλείου, που πέρυσι είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται εν μία νυκτί και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου του 2018, όπου μετά από έντονη βροχόπτωση, η καταστροφή για τα σταφύλια ήταν ολοκληρωτική.

Μάλιστα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει άμεσα η πληρωμή των παραγωγών.

Ενώ ο ΕΛΓΑ κατέγραψε πέρυσι τις ζημιές από την ολοκληρωτική καταστροφή και το Υπουργείο δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Ηρακλείου μέσω de minimis, μία μόλις εδομάδα πριν τις εκλογές προκαλεί και υπέγραψε ΚΥΑ (σ.σ. χθες Παρασκευή 28 Ιουνίου) για τους παραγωγούς μόνο της Κορίνθου, εμπαίζοντας όλο αυτό το διάστημα τους παραγωγούς του Ηρακλείου για τυχόν αποζημιώσεις.

Η οργή και αγανάκτηση του Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών  Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Μιχάλη Καμπιτάκη έχει  «κτυπήσει κόκκινο», ο οποίος σε δηλώσεις του στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» κάνει λόγο για «χοντρό παιχνίδι» στις πλάτες των παραγωγών, ζητώντας σαφέστατες απαντήσεις από το ΥΠΑΑΤ, τονίζοντας ότι «Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) δίνονται παντού,  εκτός από τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, αλλά και τους ελαιοπαραγωγούς του Ηρακλείου που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Είναι άδικη και μεροληπτική η πολιτική του Υπουργείου που τα τελευταία χρόνια αποζημιώνει τους αγρότες της Κρήτης με «ψίχουλα» και τώρα καθόλου. Δυστυχώς, το Ηράκλειο το έχουν μόνο για τις ψήφους».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ