Άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με εντολή Μητσοτάκη

Petite Perle 300×250

Εντατικοποίηση των ελέγχων, μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας, αλλά και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την αναφορά παραβάσεων εντός εξαμήνου, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Πρωταρχική παρέμβαση στον χώρο της Υγείας είναι για τη νέα κυβέρνηση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τα αυστηρά νομοθετήματα ταλαιπωρούν τη χώρα μας από το 2009, καθώς έκτοτε η απουσία πολιτικής βούλησης τα έχει απενεργοποιήσει στην πράξη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρώτη από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας την εφαρμογή του νόμου, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Ο μπλε φάκελος που έλαβε την περασμένη Τετάρτη ο Βασίλης Κικίλιας δίνει αυστηρή εντολή για τήρηση των όσων ορίζονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία, που προβλέπει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Η εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νομοθέτης θα συνοδευτεί από εντατικοποίηση των ελέγχων – σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή της Αστυνομίας – αλλά και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων που αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία εντός εξαμήνου.

Η παρέμβαση αυτή – εφόσον υλοποιηθεί – θα επουλώσει σταδιακά τις αναρίθμητες πληγές που προκαλεί το κάπνισμα.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημίας που δημιουργεί το ανεξέλεγκτο κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες… ακόμη σε παιδικές χαρές. Το 2018 καταγράφτηκαν στη χώρα μας 9.964 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (εκ των οποίων 7.862 άντρες και 2.102 γυναίκες) και πάνω από 8.300 περιστατικά ασθενών που διαγνώσθηκαν με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (π.χ. καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου και της στοματικής κοιλότητας).

Επιπλέον, συναφείς μελέτες περιγράφουν τις αντιφάσεις που «πνίγουν» τους δημόσιους χώρους από τον καπνό του τσιγάρου. Η χώρα μας κατατάσσεται 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ επιβάλλει από τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό, όντας 4η στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.

Εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στην αυστηρότητα του νομοθέτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Nanny State Index για το 2019 – που παρουσίασε πρόσφατα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EpiCENTER) – η Ελλάδα είναι η 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής.

Το οξύμωρο όμως είναι – υπό το πρίσμα των αυστηρών νόμων και υπουργικών αποφάσεων – ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ