Κοσμοσυρροή στην Αγία Μαρίνα Τσαλικακίου

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Με ευλάβεια και κατάνυξη χιλιάδες πιστοί από το Μαλεβίζι και ολόκληρη την Κρήτη τίμησαν την Αγία Μαρίνα Τσαλικακίου, συρρέοντας στον πανηγυρίζοντα ναό με αφορμή την μεγάλη Εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας.

Στον Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Πανοσιολογιωτάτος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ.  Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και συμπροσευχόμενοι παρευρέθηκαν Ιερείς από όλο το Μαλεβίζι.

Η εορτή της αγαπημένης Αγίας των πιστών άλλαξε για σήμερα τις γειτονιές του Τσαλικακίου, όπου φόρεσαν τα γιορτινά τους. Από νωρίς το πρωί, οι νοικοκυρές έπλυναν τις αυλές τους, και πρόσφεραν τα πιο μυρωδάτα λουλούδια, από βασιλικούς μέχρι γιρλάντες με γιασεμιά, στην αγαπημένη τους Αγία.

Οι γύρω ταβέρνες καθάριζαν σχολαστικά τις σχάρες για το πανηγύρι που θα ακολουθούσε μετά τον Εσπερινό, από τους φούρνους μοσχομύριζε φρεσκοψημένος άρτος, ενώ τα παιδιά περίμεναν με την αγωνία και τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια τους να στηθούν οι πάγκοι με τα λογής-λογής παιχνίδια.

Και ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας σημαιοστολίστηκε και στις εικόνες τοποθετήθηκαν πολύχρωμα λουλούδια.

Η αγάπη προς την Αγία Μαρίνα έκανε τους χριστιανούς να αλλάξουν και την ονομασία της περιοχής όπου μέχρι το 1940 το Τσαλικάκι αναφέρεται ως Τσαλικάκιον. Ήταν το μετόχι του Τούρκου Αγά Τσαλικάκι. Στις απογραφές του 1881 και του 1900 συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό όνομα Μετόχια. Αργότερα, πήρε και τη σημερινή του ονομασία προς χάρην της Αγίας και μετονομάστηκε Αγία Μαρίνα Τσαλικακίου από την εκκλησία του οικισμού.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι το πρώτο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας Τσαλικακίου, χτίστηκε το 1949, καθώς όμως αυξάνονταν σε πληθυσμό η περιοχή, χτίστηκε πάνω από το μικρό εκκλησάκι ο σημερινός ιερός ναός το 1961, όπως μαρτυρά και η μικρή καμπάνα που βρίσκεται στην είσοδο του ναού.

Από το 2017 που ανέλαβε προεστός ο παπά Μανόλης Ξυλούρης, ο Ιερός Ναός ανακαινίσθηκε και αρκετές προσθήκες έγιναν χάρη στο μεράκι και τη θέληση του ιερέα. Μάλιστα, όπως μας λένε οι πιστοί της Ενορίας, "πρώτος ο παπάς μας έπιασε τη βαριοπούλα και έφτιαξε όσα βλέπετε σήμερα. Νέα αίθουσα εκδηλώσεων, γραφεία, διαμόρφωσε τον κοινόχρηστο χώρο, μέχρι και η ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας Μαρίνας και το μαρμάρινο κηροστάσιο, τοποθετήθηκαν πολύ πρόσφατα".

Σημαντική είναι και η συμβολή των ψαλτών του Ιερού Ναού Μανώλη Μιχαλάκη (δεξιός), Νίκου Άσπρη και Δημήτρη Ρεπανά (αριστεροί). Όλοι μαζί με τον ιερέα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο προχωρούν τα έργα για την αγαπημένη τους Αγία, ενώ ευχαριστούν τους ευσεβείς πιστούς και τους καταστηματάρχες της περιοχής για τις χορηγίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων φρόντισαν οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ